Saopštenje za javnost OPZ „Agrofood“

PO PRVI PUT U ISTORIJI REGIJE BIRAČ – POLICA SA ORGANSKIM POVRĆEM

Opšta poljoprivredna zadruga „Agrofood“ registrovana 2013. godine, u Konjević Polju u opšini Bratunac. Upošljava 6 stalno zaposlenih radnika i oko 10 sezonskih. Bavi se proizvodnjom organskih certifikovanih sadnica povrća godišnje oko 200 000 komada, te svježeg povrća godišnje oko 100tona. Roba se plasira u lancu Z-Marketa na regiji Birač oko 80% , te ostatak u Sarajevu.
Opšta poljoprivredna zadruga „Agrofood“ od svog osnivanja niže godinama uspjeh za uspjehom. Ova zadruga je prva i jedina na regiji Birač koja ima certifikat, kojim potvrđuje da ima organsku proizvodnju priznatu od strane „OK Organskog certifikacijskog programa“ usklađenu sa strogim zahtjevima „OK Standarda za organsku proizvodnju i preradu“ za tržište BiH.
Pored navedenog, „OPZ Agrofood“ je u dogovoru sa trgovačkim lancem Z-Marketom (Zvornik) obezbjedila posebene police za svoje proizvode, police za organsko povrće. Po prvi put u istoriji, na području regije Birač u nekom od velikih trgovinskih lanaca moguće je naći police sa organskim povrćem. Na policama je moguće naći: paradajz, papriku, patlidžan, buraniju, tikvu itd.
U narednom periodu ova zadruga nastojaće da okupi sve zainteresovane zadruge i poljoprivredne proizvođače koji proizvode ili su spemni da pristupe procesu certifikacije za organsku proizvodnju/preradu voća i povrća. Cilj je da se zajedničim snagama djeluje na tržištu kako bi se proizvodi organskog porijekla zadržali na policama Z-Marketa tokom cijele godine.
OPZ „Agrofood“ se zahvaljuje trgovinskom lancu Z-Market koji su pružili ovakvu mogućnost, ukazali provjerenje i prepoznali kvalitet. Također, zadruga se zahvaljuje austrijskoj HO „Bauern Helfen Bauern“ koja prati rad ove zadruge u poslednjih 10 godina i daje podršku u svakom narednom koraku.

Hvala Vam!