Saopštenje za javnost Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“

Na adresu naše redakcije pristiglo je saopštenje za javnost, koje u cjelosti prenosimo u nastavku.

„Koalicija ‘Zajedno za Srebrenicu’ koju čine sve srpske partije, zajedno sa Boračkom organizacijom i Organizacom porodica poginulih, kao i subnorom Srebrenice, najoštrije osuđuje huško-ratničku politiku novog direktora Memorijalnog centra koji porukom na svom tviteru poziva na osvetu nad srpskim stanovništvom i žali za propustima Handžar divizije, koja je u Srebrenici zajedno sa Frančetića legijom i lokalnim ustašama ubila 2263 Srbina, od čega preko 480 djece i izvršila genocid nad srpskim stanovništvom Srebrenice. U istom kontekstu su Suljagićeva negiranja genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu.

Suljagić se vjerovatno plaši istine i onoga što će novi politički odnosi na Balkanu u budućnosti se odraziti i na dešavanja u i oko Srebrenice, u kojima će se doći do prave istine, a to je da u Srebrenici nije bilo genocida.

Srpski narod i Republika Srpska braniće svim sredstvima svoju slobodu, a to je naša republika. U tom kontekstu i novi film o Jasenovcu u produkciji Republike Srpske će još više probuditi svjetsku javnost o genocidu nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, ali i obavezati srpske predstavnike da obilježe sva stradanja Srba u Podrinju za vrijeme NDH države, Frančetica legije, Handžar divizije i njegovih miljenika.

Pozivamo UO Memorijalnog centra da smjeni Emira Suljagića zato sto što širi mržnju, poziva na osvetu i ruši bezbjedonosnu stabilnost u Srebrenici i okolini. Koalicija poziva i druge predstavnike bošnjačkih institucija u Srebrenici, pogotovu lokane predstavnike bošnjačke vlasti, bošnjačka udruženja, pojedince i intelektualce da se oglase povodom ovakvog nastupa Emira Suljagića.

Radomir Pavlović

Momčilo Cvjetinović“, navedeno je u saopštenju Koalicije „Zajedno za Srebrenicu“.