Sakib Smajlović proglašen za novinara godine „Dnevnog avaza“

Povodom obilježavanja 23 godine od osnivanja, kolektiv “Dnevnog avaza” je ustanovio nagradu za najboljeg novinara lista, koju će dodjeljivati svake godine. Čast da bude prvi dobitnik nagrade je pripala Sakibu Smajloviću, dopisniku “Dnevnog avaza” iz Srebrenice. Smajlović je počeo da se bavi novinarstvom prije 45 godina i za to vrijeme je napisao na hiljade novinskih članaka, uglavnom priča o običnim ljudima iz Srebrenice.

Ova nagrada nije prva u karijeri Sakiba Smajlovića. 2003. godine, dok je radio kao dopisnik dnevnog lista “Oslobođenje”, Smajlović je, takođe, proglašen za novinara godine.

“Ovu nagradu je uzrokovalo to što sam ja iz Srebrenice, pored svakodnevnih događanja, dnevnih i drugih aktuelnosti, bavio sam se životom i pisao sam o običnim ljudima. Dakle, malo sam politiku, ne malo, nego dobro sam politiku izbjegavao, bavio sam se povratničkim životom – kako ljudi tamo žive, šta rade, kako oni privređuju, od čega žive i kakvi su uslovi njihovog života”, rekao je za UPSMedia Sakib Smajlović.

Sakib Smajlović je počeo pisati novinske članke još kao srednjoškolac, a prve tekstove je objavio u listu “Glas Drine”, koji je uređivao njegov brat Kjašif Smajlović, a koji je u svemu bio Sakibov uzor i inspiracija. Kjašif je, nažalost, život izgubio kao jedna od prvih žrtava proteklog rata, obavljajući svoj novinarski posao.

“Pored toga što je mene moj brat uveo u novinarski plićak, u kojem ja evo već uspješno plivam skoro četiri i po decenije, meni je ostalo još od njega što je uvijek govorio da moram biti brz, moram biti jasan i kratak u svojim tekstovima. I kad odem na teren da sa terena donesem što više materijala jer će to uvijek zatrebati”, dodaje Smajlović.

Srebrenički novinari o Sakibu imaju samo pohvalne riječi. Odreda govore da je on i dobar prijatelj, ali i čovjek od kojeg se može dosta naučiti.

“Taj čovjek je prvo dobar čovjek. On je čovjek koji voli ljude, koji se s ljudima svaki dan druži. Veliki je šaljivdžija. Čovjek bi samo poželio da mu bude dobar kolega i dobar prijatelj”, rekao je Marinko Sekulić, novinar.

“Sakib Smajlović je prije svega jedan fini gospodin. To je čovjek koji više decenija radi novinarski posao i tako dođe nama mlađima i uzor i inspiracija za ovaj posao. Od njega se može mnogo toga dobrog naučiti. Čovjek kojeg svi vole u Srebrenici. Gdje god da radi nešto, uvijek je dobrodošao”, izjavio je Adem Mehmedović.

Kada se uzme u obzir koje teme najviše voli obrađivati, ne čudi zašto je junak naše priče omiljen među kolegama i sugrađanima.

“Nekako su me najviše obradovali tekstovi koji su objavljeni, a pomogli su ljudima u nevolji. To su mi, nekako, najdraži tekstovi”, rekao je za kraj našeg razgovora Sakib Smajlović.

Iako u penziji, Sakib Smajlović ne odustaje od novinarstva i, sigurni smo, od njega možemo očekivati još mnogo kvalitetnih priča.