ROCK SOLID BIRAČ: Da se rokenrol glasnije čuje!

U srebreničku rokenrol kuću, Rock Solid Birač, stigla je nova garnitura muzičkih instrumenata: dvije gitare, dvije bas gitare, set bubnjeva, nove klavijature i mnoštvo prateće opreme. Predavači i polaznici su oduševljeni novitetima od kojih će najveću korist imati mladi muzičari. Razgovarali smo sa svima, a neki od predavača najavljuju još zabavnije aktivnosti u okviru svojih predavanja. Tako je Dušan Matić, predavač na bubnjevima najavio, sada kada mogu vježbati na dva seta bubnjeva, takmičarske djelove među polaznicima koje će im razviti takmičarski duh i unijeti dosta dobrog raspoloženja.

Dragoslav Šarac, predavač na instrumentu bas gitara, zadovoljan je novopristiglim instrumentima: “Nove bas gitare su dosta bolje od prošlogodišnjih. Bolje su kotirane, vrat je praviji i donja kobilica je dobro podešena, mislim čak i ručno. Definitivno na njima ima ljudskog dodira. Biće mnogo lakše raditi na probama.” Sličnog mišljenja je i Osman Mehanović koji kaže: “U buduće će nas više moći vježbati u isto vrijeme, čime ćemo ubrzati proces usavršavanja. Nakon samo prvog treninga sa novim instrumentima vjerujem da je svima lakše.”

Najveselije je bilo u prostorijama u kojoj vježbaju polaznici profesorice Željke Malović. Nove klavijature ne razlikuju se samo izgledom, već i mnoštvom opcija koje nude.  Kako je već jedan od polaznika nazvao ovaj instrument “svemirskih brodom”, gospođica Malović je rekla nešto više o muzičkoj prinovi: “S obzirom na to da smo koristili samo jednu klavijaturu, dve će nam omogućiti rad na dinamici, a  instrument poseduje mnogo efekata i jedva čekamo da ih sve zajedno istražimo.” Mihajilo Marjanović  se rok školi, Rock Solid Birač, priključio prije dvije probe, a za izbor instrumenta koji već pomalo i svira kaže: “Moja sestra svira klavir, tako da mi ovo nije potpuna nepoznanica. Klavijatura je sjajna, sa mnoštvom plug inn-ova, svi želimo da sviramo na njoj.”

Vokalna sekcija koju vodi Branislav Šarac kaže da su, kako je najviše zainteresovanih na grupi za gitaru, uvjek morali posuđivati gitaru od gitarista, te je neko od njih uvijek ostajao uskraćen, doduše ne zadugo. “Sada će biti drugačije, novi instrumenti će doprinijeti grupnom radu, a samim tim i našoj maloj, vokalnoj grupi.  Grupni rad – to je suština.”

Nisu samo instrumenti novitet u rok školi. Od predavača na gitari, Bogdana Prodanovića, čuli smo da  su grupe počele da se miješaju, a evo o čemu je riječ: “Vokalni solisti i gitaristi su polako počeli da vježbaju zajedno, kako bi i jedni i drugi stekli utisak kako izgleda zajedno vježbati. U tom slučaju, što se pokazalo tačnim, jedni prate druge i manje griješe u svojim zadacima.”, ističe Prodanović.

Sve u svemu, oprijedeljenja mlađih polaznika polako poprimaju oblike. Instrument za koji su se odlučili postaje im srodniji, a uočljivi su prvi znaci samopouzdanja kada sviraju. Želimo im svako dobro, a vi pratite šta ovi mladi ljudi rade. Živio rokenrol!

Projekat je podržan kroz program Bosnia and Herzegovina Resiliance Iniciative (BHRI), koji podržava USAID Misija u Bosni i Hercegovini, a implementira ga Međunarodna organizacija za migracije.