Ravnopravnost polova

Udruženje „Forum žena“ Bratunac u okviru implementacije projekta „Orodnjavanje izgradnje mira na lokalnom nivou“ organizovalo je radni sastanak pod nazivom „Zagovaranje za usklađivanje opštinskih Statuta i Statuta mjesnih zajednica sa Zakonom o ravnopravnosti polova BiH“. Na radnom sastanaku analizirani su postojeći Statuti opština i Savjeta mjesnih zajednica, jer postojeći lokalni akti nisu u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH.

“Sastali smo se sa predstavnicima zakonodavne vlasti i gradjankama ove opštine kako bismo napravili plan koji bismo predstavili donosiocima odluka koji će uticati na uvrštavanje zakona o ravnopravnosti polova u Statut opštine. Ovaj projekat sprovodi se u Bratuncu, Srebrenici i Milićima”, izjavila je Stanojka Tešić, predsjednica Udruženja “Forum žena” Bratunac.

Sastanku je prisustvovala i Biljana Rakić, zamjenica načelnika opštine Srebrenica, koja smatra da je ovaj prijedlog statuta od velikog značaja za sve građane Srebrenice i da ne postoje prepreke za usvajanje istog.

“Smatram da ovi prijedlozi izmjene statute ne ugrožavaju nikoga i da će predstavnici vlasti usvojiti prijedloge i ugraditi ih u statut. Velika je greška što žene ne učestvuju aktivno u političkom životu Srebrenice jer su pokazale da mogu uspješno obavljati sve zadatke i rješavati probleme koji se nadju pred njima”, jasna je Biljana Rakić.

“U posljednih nekoliko godna napravljeni su veliki koraci pri uspostavljanju ravnopravnosti polova i mislim da će današnji sastanka biti od velike koristi jer ljudi trebaju shvatiti da žene mogu u velikoj mjeri poboljšati rad svih ustanova a uz to i uljepšati radnu sredinu”, stav je Momčila Cvjetinovića, predsjednika opštinske Gender komisije koji je bio jedan od rijetkih muškaraca na današnjem sastanku.

Stav svih učesnica sastanka jeste da je neophodno omogućiti ženama da nesmetano obavljaju poslove za koje imaju kvalifikacije i da u opštini Srebrenica nema mjesta za bilo koji vid diskriminacije, naročito rodne. One ističu da je prošlo vrijeme u kome su žene smatrane inferiornim u društvu, te da u 21. vijeku ne smije biti tragova neravnopravnosti.