Rajko, Mirko i Đorđe Ostojić iz Bratunca: „Prašićemo glasan rokenrol, dok god budemo imali snage u rukama i nogama“

Bend Infuzija BratunacRokenrol bend “Infuzija” nesvakidašnja je pojava na domaćoj rok sceni, ne samo zbog kvalitetne muzike, već i zbog činjenice da ga čine tri člana porodice Ostojić iz Bratunca.

Rok bend, koji je 2016. godine osnovao Rajko Ostojić iz Bratunca uz svoja dva sina, jedanaestogodišnjeg sina Đorđa (bubnjevi) i Mirka (gitara), koji ima 15 godina, predstavlja jedinstven spoj porodičnog rokenrola.

Rajko se muzikom bavi od 1997. godine, a kada je svoje iskustvo prenio na sinove, stvorena je porodična trojka Ostojić, koja, prema Rajkovim riječima, planira da praši glasan rokenrol dok budu imali snage u rukama i nogama.

„Ja sam kao klinac doživotno inficiran rokenrolom, iako je Bratunac mala sredina, takva vrsta muzike je ranije ovdje imala toliko čvrsto uporište, da je maltene bilo sramota slušati neku drugu vrstu muzike osim rokenrola. Negdje poslije rata sam osnovao nekoliko rok bendova u Bratuncu, ali sam se u međuvremenu oženio, dobio djecu i muzika je bez obzira na ogromnu ljubav, nekako stavljena u drugi plan, ispostavilo se privremeno“, kaže Ostojić i dodaje da je odrastanje djece uz rok muziku na kraju neminovno dovelo do rok benda.

„To što su Mirko i Đorđe završili u rok bendu nazvao bih neizbježnim putem. Oni su od kolevke odrastali uz rokenrol i čim su malo porasli počeli su pokazivati interes za muziku i instrumente. Krenuli smo svirati onako, za svoju dušu, čisto iz ljubavi prema muzici, i zbog toga što sam kao roditelj htio da podržim njihov interes za muziku. Naš prijatelj Slaviša Paunović predložio nam je da neke pjesme koje smo napravili, snimimo uz pomoć njegovog rođaka iz Crne Gore, a on je bio i inicijator imena našeg benda i predložio je naziv ‘Infuzija'“, kaže najstariji Ostojić.

Rajko kaže da je bend baziran na uticajima klasičnog rokenrola, ali da nasljednici postepeno dodaju i svoje lične sklonosti.

„Krenuli smo od bazičnih rok i hard rok uticaja poput ‘Led Zeppelin’, ‘Free’, ‘Yu grupe’, ‘Riblje Čorbe’, ‘Smaka’, ‘Atomskog skloništa’ i sličnih bendova, da bi postepeno Mirko i Đorđe dodavali i neke svoje favorite, uključujući i neke bendove za koje tata nije ni čuo (smijeh), ali sve je to rokenrol“, kaže Rajko i dodaje da nije lako uskladiti funkciju roditelja i basiste u rok grupi.

„Trudimo se da bend funkcioniše na demokratskom principu uz dogovor, ali ponekad moram biti i roditelj, jer ne smijem zapostaviti vaspitanje i školu zbog rokenrola. Na prvom mjestu su školske obaveze, tek nakon toga dolazi vrijeme za vježbanja i pisanje pjesama. Sviramo u principu svaki drugi dan po dva sata, plus, naravno, koncerti. Za sada to funkciniše, iako nije lako sve to uskladiti. Ponosan sam, naravno, na činjenicu da su, osim što su dobri muzičari i dobri učenici, vrlo vrijedna i vaspitana djeca. Naravno, tu je i mama, koja nam je najveća podrška od početka i koja nas smiruje kada nas ponese rokerska strast“, kaže Ostojić.

Najstariji rokenrol trojke Ostojić kaže da su kao bend od starta zauzeli stav da će uz kovere raditi i na sopstvenim pjesmama, jer žele da ostave autorski trag u muzici.

„Na samom startu smo zauzeli stav da nećemo biti obični kover bend, jer to prije ili poslije završi u tezgarenju, već smoBend Infuzija odlučili da uz tuđe pjesme radimo i svoj materijal, kako bismo ostavili ozbiljan autorski trag. Imamo nekih dvadesetak pjesama, jedan snimljen EP ‘Život je dar’ i živi album ‘Sjenke na zidu’. Naravno, to je snimljeno u nekoj vrsti kućnog studija, uz pomoć prijatelja i nije na profesionalnom nivou, koji bi željeli da imamo, ali vjerujemo da će i do toga doći jednog dana“, kaže Rajko i dodaje da je jedna stvar sigurna kada je u pitanju “Infuzija”.

„Jedno je sigurno, porodica Ostojić neće prestati prašiti glasan rokenrol, dok god budemo imali snage u rukama i nogama. Da li će to biti ‘Infuzija’, da li ću ja ostati uz njih ili će oni samostalno nastaviti, nije ni bitno, važno je da rokenrol muzika bude dio porodice Ostojić“, kaže ovaj rokenrol tata.

“Demofest” je poseban nastup

Kao jednu od prelomnih stvari za rad benda, Rajko navodi nastup na “Demofestu” 2016. godine.

„Održali smo dosta koncerata, ali moram izdvojiti nastup na rok festivalu u Bratuncu pred domaćem publikom, te kao posebno važan naš nastup na “Demofestu”. Svirali smo dosta klupskih koncerata, ali nastup na jednoj vrhunskoj bini, sa profesionalnim ozvučenjem i rasvetom, pokazao je, prije svega Mirku i Đorđu, kako izgleda karijera pravih rok bendova i koliko to zahtjeva truda i odricanja“, jasan je Ostojić.

Izvor: Blic.rs