Psihološki fenomeni

Veliki dio moždanih funkcija još uvijek je neistražen i nerazjašnjen. Mnogobrojne su takozvane psihološke varke, a u nastavku teksta donosimo neke od najčešćih.

Prva psihološka varka o kojoj ćemo danas pisati jeste frekvencijska iluzija. Ovaj pojam ime je dobio  po zapadno-njemačkoj ljevičarskoj militantnoj organizaciji za koju je američki novianr izjavio kako je svuda oko njega otkad je čuo za nju. Sa ovim fenomenom svi smo se susretali. Kada čujemo za neki novi pojam onda ga počinjemo uočavati svuda oko nas. Bio to neki predmet ili riječ, bilo šta slično. Mnogi ljudi se u ovakvoj situaciji zapitaju da li ih neko prisluškuje.  Swicky je ovaj fenomen objasnio da je anije taj pojam bio toliko nebitan da ga uopšte nismo uočavali u našem okruženja, a da nakon toga što smo čuli za njega na nesvjesnom nivou počinjemo da istražujemo o njemu.

Deja vu (već viđeno) je psihološki fenomen kaad osoba ima utisak da se nešto već dogodilo, da j nešto već doživjela, vidjela. Oavj osjećaj je često uznemirujući. Čudan, subjektivan ali kratkog vijeka ovaj fenomen je veoma složen za proučavanje. Teorija i objašnjenja su mnogobrojni, a većina njih stavlja naglasak na emocije. Deža vi je greška u kognitivnom procesu koja se sve vrijeme odigrava u pozadini. U većini slučajeva nije nikakav oblik patologije, ali se kod nekih poremećaja javlja kao jedan od simptoma.

Efekat pigmaliona jedan od najednostavnijih fenomena. Radi se o tome da ukoliko imamo visoka očekivanja onda ćemo imati i bolji rezultat. Naziva se još i efektom golema, a objašnjenje je da naš um stvara autosugestiju koja se ostvari upravo zbog toga što  se na nesvjesnom nivou potrudimo da to bude tako.

Piše: M. U.