Projekat „Biram oporavak“: Budućnost za zavisnike

Sastanak Biram oporavak VlasenicaNa multisektorskom sastanku koji su u Vlasenici održali Predstavnici NVO „Proslavi oporavak“ učestvovali su predstavnici zdravstvenih i obrazovnih ustanova, centara za socijalni rad, policijske uprave i medija, sa teritorije Han Pijeska, Milića i Vlasenice.

Njima je predstavljen trogodišnji regionalni projekat „Biram oporavak“ koji će do kraja 2019. godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svjetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD).

Boro Goić, predsjednik udruženja „Proslavi oporavak“, kaže da je onima koji se bore sa zavisnošću od narkotika potrebna adekvatna podrška.

„Cilj ovog projekta je povećati svjesnost po pitanju zloupotrebe droga, ali i oporavka od zavisnosti. Isto tako potrebno je unaprijediti saradnju između aktera, koji na direktan ili indirektan način imaju dodira sa ljudima koji zloupotrebljavaju narkotike. Želimo upozoriti sve da droge ima svugdje i da na to ne smijemo zatvarati oči. Naše udruženje trenutno promoviše besplatnu telefonsku liniju, gdje svi oni koji imaju problema sa zavisnošću, ali i članovi njihovih porodica, koji često teže pate nego sam zavisnik, mogu pozvati naše Udruženje, gdje će dobiti adekvatnu podršku, jer često je nekome najveća pomoć da ih neko sasluša i pomogne pravim savjetom“, kaže Goić.

Socijalni radnik u sokolačkom Centru za mentalno zdravlje Ranka Samardžija ističe da sa ovim udruženjem imaju odličnu saradnju.

„Naš Centar je jedan od četiri centra u zemlji koji se bave liječenjem bolesti zavisnosti. Saradnja sa Udruženjem ‘Proslavi oporavak’ je nastala iz potrebe. Mi svoje pacijente liječimo medikamentima, imamo psiho-socijalne tretmane, porodične terapije i sve se to pokazalo uspješno. Međutim, dođemo do jedne granice kada nam je potrebna da se povežemo sa drugima. Tada smo pozvali članove Udruženja da sa nama rade grupne terapije, što je dalo odlične rezultate i nastavljamo i dalje sa ovim načinom rada“, ističe Samardžija.

Bojan Popović, sociolog u vlaseničkom Centru za mentalno zdravlje smatra da je sastanak bio koristan za sve prisutne.

„Zahvalio bih se Udruženju ‘Proslavi oporavak’ na pozivu za učešće na ovom sastanku, jer nam može koristiti za naš Vlasenica oporavak zavisnikabudući rad sa zavisnicima od narkotika. Predstavili su nam razloge svog postojanja, svoje ciljeve, strategiju, usluge koje pružaju. Vjerujem da će uz saradnju sa njima u budućnosti biti lakše usmjeriti zavisnike na put izlječenja“, kazao je Popović.

Učenik 4. razreda Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“ Jovan Mićić kaže da je sastanak bio poučan.

„S obzirom da je i među srednjoškolcima sve više onih koji se okreću upotrebi narkotika, dobro je bilo što smo prisustvovali ovom sastanku. Sve informacije i brojeve telefona podijelićemo i sa drugim učenicima Centra, putem školskog razglasa, ali i Savjeta učenika, tako da će oni koji eventualno imaju neki problem s drogom znati kome da se obrate, barem za savjet“, rekao je Mićić.

Udruženje „Proslavi oporavak“ su osnovali oporavljeni zavisnici koji su shvatili da nakon izlječenja nekadašnji narkomani imaju najveći problem sa resocijalizacijom. Projekat „Biram oporavak“ finansira Svjetska Federacija Protiv Droge (WFAD) čije je sjedište u Švedskoj.

Izvor: Vlasenica24.info