Proizvodima iz plastenika Senada Omerovića hrane se građani širom BiH

Senad OmerovicAko krenete iz Bratunca ili Srebrenice u Vlasenicu ili Sarajevo, neće vam promaći ogroman staklenik i još nekolicina plastenika na jednom mjestu u Konjević Polju. To je vlasništvo Senada Omerovića.

Sve je počelo skromno 2004. godine, sa plastenikom od 100 kvadrata. Ispočetka je, kaže Senad, to bila amaterska proizvodnja, ali ističe kako je zahvaljujući tome što je prve godine imao enormno visoke prinose, zavolio ovaj posao.

„Ja kažem da je to Božja odredba, jer sam ja te prve godine na 100 kvadrata imao prinos 2420 kilograma paradajza. Svih ovih godina, evo sad možda sam i profesionalac, nisam nikad ponovio taj uspjeh kao te godine kao totalni amater“, kaže nam o svojim počecima u ovom poslu Senad Omerović.

Trinaest godina kasnije, porodica Omerović ima 4.500 kvadrata pod folijom, imaju rasadnik, staklenik, pomoćne objekte, različite mašine i alat.

„Pored proizvodnje rasada, proizvodimo i svježe povrće, razne kulture, zavisi od sezone, paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mladi krompir, kupus, sad u sezoni zima-jesen, salate, špinati, luk“, kaže Senad.

Posao koji radi ne donosi zaradu samo njegovoj porodici. Na ovoj farmi stalno je zaposleno pet radnika, na taj način je za još pet porodica obezbijeđena eksistencija.

„Tu mi je supruga stalno, a od radnika ima pet radnika stalno uposlenih, i u sezoni bude oko dvadesetak radnika, zavisi od Plastenici Omerovicpotreba i kultura koje uzgajamo, da li zahtijevaju ručni rad, ručnu berbu, onda se u sezoni angažuje više radnika“, objašnjava nam Senad.

Da bi se postigao uspjeh, pored rada potrebno je stalno učenje i usavršavanje.

„Uvijek se mora učiti jer sama proizvodnja i zaštita bilja ne stoji, postoje naučnici, naučna istraživanja koja se bave tom oblašću i uvijek postoje noviteti koje trebaš naučiti. I stalno mora da se proučava i usavršava. Ja stalno čitam literaturu, tražim na internetu“, kaže Senad.

Može se od poljoprivrede dobro živjeti, ali je isto tako potrebno dosta truda i ulaganja.

„Ne može se od ovoga živjeti ako budemo radili osmočasovno radno vrijeme, ja nekad znam raditi i 24 sata, moraš biti u opticaju kad je nevreme, prijete nestanci struje, moraš uvijek biti na raspolaganju za ovaj posao. A ako se posveti maksimalno tome čovjek, može se živjeti dobro, pristojno“, zaključuje Senad.

Senad Omerović je primjer kako čovjek sa jasnom vizijom i željom za uspjehom može ostvariti svoje želje. Dokaz za to je i činjenica da se poljoprivrednim proizvodima dobijenim na njegovoj farmi danas hrane građani širom Bosne i Hercegovine.