Preminuo velikan domaće kinematografije

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u Beogradu. Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživio težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. imao je srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je u nekoliko navrata liječio na Kubi, gdje živi njegova kćerka.

Posljednjih par mjeseci proveo je na oporavku kod kuće, uz suprugu Lulu i unuku Dinu. Ipak, stanje mu se prije nekoliko nedjelja ponovo pogoršalo, pa je Bata hospitalizovan i amputirana mu je noga.

Živojinović je odigrao najviše uloga u cijelom regionu, a u svijetu je poznat prije svega po ulozi u filmu „Valter brani Sarajevo“, koji je veliku popularnost doživio u Kini.

Publika ga pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, Valtera u „Valteru u Sarajevu“ Hajrudina Krvavca, u filmovima „Bitka na Neretvi“ i „Kozara“ Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz „Breza“ Anta Babaje, kao i ulozi „U raljama života“ Rajka Grlića.

Tu su i antologijski filmovi srpske kinematografije „Maestro i Margarita“, „Skupljači perja“, „Tri“.

Dobitnik je nagrade za životno djelo „Slavica“, u dva navrata „Zlatne arene“ Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja. Živojinović je bio među osnivačima, a jedno vrijeme i predjsednik “Udruženja filmskih glumaca”. Na ovogodišnjem Festu dodijeljena mu je nagrada Beogradski pobjednik za životno djelo.