Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Vaskrs

VaskrsPravoslavni vjernici širom svijeta danas obilježavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih – kao pobjeda vjere i života nad smrću.

Prema crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedjelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob, a Isus je vaskrsao.

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se „čuvarkuća“.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Cijela nedjelja praznika zove se Svetla nedjelja, a tada se pjevaju radosne crkvene pjesme.

Ovaj dan je porodica na okupu, uz bogatu trpezu. Običaj je i da se obojena jaja dijele komšijama i prijateljima, bez obzira na njihovu vjeroispovijest.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana.

Vaskrs je pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvijek se vezuje za nedjelju sa odstupanjem od 35 dana, pa tako može „pasti“ od 4. aprila do 8. maja.

Svima koji slave, želimo srećan praznik uz pozdrav ‘Hristos vaskrse’.