Povećan broj pacijenata u Srebrenici i Bratuncu sa simptomima stomačnog virusa

stomacni virusLjeto je vrijeme česte pojave stomačnih virusa. Zbog toga je i u Službi hitne medicinske pomoći u Srebrenici i Bratuncu povećan broj pacijenata koji se javljaju za ljekarsku pomoć zbog mučnina, povraćanja i proliva.

Zbog povećanog unosa voća i povrća koje nije oprano, kao ni dovoljno termički obrađeno, izloženosti organizma visokim temperaturama i boravka na kupalištima, u ljetnom periodu često dolazi do infekcije stomačnim virusima. Sve više građana žali se ovih dana na stomačne probleme, koji se manifestuju mučninom, povraćanjem i prolivom. Simptome obično imaju svi članovi unutar porodice, a u ambulantama raste broj takvih pacijenata.

„Imamo upadljivo povećan broj pacijenata sa stomačnim virusnim infekcijama. Podjednako su zastupljene sve populacije i mlađi i stariji. Stomačni virus može imati različite simptome koji nas mogu odvući na pogrešnu stranu, ali ono što se uglavnom javlja kod pacijenata jesu proliv i povraćanje“, rekli su nam u Domu zdravlja Srebrenica.

Stomačni virusi praćeni su visokom temperaturom, povraćanjem, povećanim brojem stolica, dehidracijom. Virus se brzo širi i čest je u većim kolektivima.

„Prevencija je izuzetno važna, pa se savjetuje često pranje ruku, obavezno pranje voća i povrća prije konzumiranja, izbjegavanje kupanja u nekontolisanim kupalištima. Ukoliko dođe od pojave stomačnog virusa, ono što se savjetuje jeste rehidrataciju organizma, snižavanje tjelesne temperature i higijensko-dijetetski režim“, preporučuju doktori.

Osobe se od stomačnog virusa lako oporave jer simptomi traju u prosjeku dan ili dva, ali ima slučajeva da traju i do deset dana. 

Stomačni virusi prenose se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem, a najpre prljavim rukama.

Upravo zato je u sezoni stomačnih problema pranje ruku najbolja preventiva, naročito ako ste bili u kontaktu s oboljelima. Takođe, preporuka je da jačate svoj imunitet ishranom i izborom zdravih namirnica.

Unosite dovoljno tečnosti, najviše supe i čajeva. Čist pirinač, obaren samo u vodi, sa dodatkom malo soli ili kocke za supu. Idealno bi bilo pirinač skuvati u većoj količini tečnosti, tako da ona može paralelno da se pije. U smirivanju stomačnih tegoba mogu da pomognu dvopek, pečeni tost, grisini i suvi hleb. Od ostale hrane, tek sa prvom čvrstom stolicom, može se uzeti malo banane ili jogurta.