Porodica Avdić: Ljubav prema prirodi i lovu

Porodica Avdic lovciU lovnoj sekciji Caparde, koja pripada LU “Srndać” iz Osmaka, lovačka porodica Avdić posebno je prepoznatljiva. Muhamed (70) lovi skoro pet decenija, a ljubav prema prirodi, a posebno druženju prenio je na sina Munevera i unuka Amara.

Kaže, uvijek je u dolini Spreče bilo dobrih lovaca. Ljudi su voljeli da se druže, u lovište se odlazilo s rančevima punim hrane, u prirodi su organizovane bogate trpeze i lovačka druženja. Za njega lov, prije svega, predstavlja mogućnost da se kroz šetnju čovjek odmori, oraspoloži, ali i da, vodeći računa o tome na šta, kako i koliko puca, učestvuje u obnavljanju i razvoju eko i bio sistema.

„Oni koji u lovcima gledaju samo ‘ljude koji ubijaju’ griješe i takvi bi mogli da sa lovcima prošetaju i zimi kada se iznosi hrana u lovište ili u vrijeme prebrojavanja i drugih akcija na zaštiti i uzgoju divljači“, rekao je Avdić.

I danas se dobro radi iako su se okolnosti promijenile.

„Imamo lovačke kuće, brojne visoke čeke, solila i hranilišta za divljač“, govori Muhamed.

U sekciji Caparde Avdići prednjače u akcijama izgradnje lovno-tehničkih i lovno-uzgojnih objekata. Jedni su od najvećih donatora. Munever kaže da su za razvoj lovstva na ovom području do sada izdvojili oko 25.000 KM.

„Najviše smo ponosni na novu lovačku kuću koju je grupa lovaca iz naše sekcije sagradila prije nekoliko godina na lokalitetu Zvornička ravan“, ističe Munever.

Porodica Avdić je sopstvenim radom i sredstvima podigla i dvije visoke čeke u Capardama.

Munever je bio nosilac ovih akcija, a sa svojim kolegama učestvovaće i u nabavci 50 odraslih fazana.

Stopama oca i djeda krenuo je i Muneverov sin Amar (16) koji je već deset godina član podmlatka udruženja iz Osmaka i sa nestrpljenjem čeka trenutak kada će moći da polaže lovački ispit.

Izvor: Zvornicki.ba