Policija: Sezona je godišnjih, zaštitite imovinu

CJB Banja Luka apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi lopovi koristeći nepažnju i odsustvo, otuđili ili ugrozili njihovu imovinu. 

Policija savjetuje da ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite policiju na besplatan broj telefona „122“ jer ćete time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Ne morate se predstavljati, poziv može da bude anoniman.

Još jedan od savjeta je da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu ili kući, preduzmete određene mjere i budete obazrivi.

„Ako izlazite na kratko iz stana, uvijek zaključavajte ulazna vrata svojih domova, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, i druge pogodne predmete. Preporučuje se takođe da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga“, saopšteno je iz CJB.

Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saskijama za svijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključeva na tim mjestima. Takođe, ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštate vozilo.

Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavjestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje.

„Poštovani građani, sprečavanje kriminala je odgovornost svih i zato uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, odmah obavjestite policiju, kako bi pravovremeno spriječili izvršenje krivičnog djela ili zatekli izvršioca na licu mjesta“, kažu iz banjalučke policije.

izvor:

mondo.ba