Počeo susret mladih regije Birač

Sportskim nadmetanjima u Milićima otvoreni su ‘Susreti mladih regije Birač’ na kojima će se narednih dana kroz koncerte demo bandova u Srebrenici, predstave Pozorišta mladih Zvornik i ekološke akcije družiti mladi iz Milića, Srebrenice, Zvornika, Bratunca i Vlasenice. Mladi su se nadmetali u trčanju na 30 i 50 metara, skoku u dalj i u basketu.

“Susreti mladih dio su projekta ‘Jačanje strukture i kapaciteta mladih, omladinskih organizacija i centara u regiji Birač’ u okviru kojeg smo uz promotivnu kampanju koja je još u toku imali trening seminar ‘Škola mladih lidera’ koja je okupila 40 mladih koji će stečeno znanje prenijeti u svojim lokalnim sredinama”, kazao je na otvaranju Stefan Milić, koordinator projekta iz Omladinskog savjeta Milića.

Projekat se provodi kroz Lokalnu akcionu grupu ‘Drina-Birač’ u okviru “Projekta razvoja i saradnje regije Birač” koji finansira Vlada Kraljevine Holandije, a provode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF i UNHCR.

“Nama je posebno drago da smo danas domaćini mladima iz četiri opštine Regije Birač koji zajedno učestvuju na jednoj ovakvoj sportskoj manifestaciji”, kazao je načelnik Opštine Milići Momir Lazarević.

Osman Hikić iz Nove Kasabe, jedan od ulesnika, kazao nam je kako je prvi put na jednom ovakvom takmičenju u Milićima. Trenira fudbal u Fudbalskom klubu ‘Jadar’ iz Nove Kasabe, a prijavio se na takmičenje u svim disciplinama.

“Drago mi je što sam danas tu, da se mi iz ove regije što više družimo, da se povećava aktivnost mladih i njihovo učešće”, kaže Hikić.

Gorana Simić iz Milića kaže da se bavi karateom i učestvuje u sportskim aktivnostima u školi, a na ‘Susretima’ se također prijavila za takmičenje u trčanju i skoku u dalj.

“Očekujem kvalitetno takmičenje i nova poznanstva. Gradovi naše regije su dosta blizu, mladi se susreću kroz razne aktivnosti, ali je bitno da je što više prilika za susrete, druženja i nove ideje”, kaže Gorana.

Direktor sportskog centra Milići Predrag Sušić bio je zadužen za praćenje i bilježenje rezultata.

“Sa omladinskim centrom smo blizu i fizički, dijelimo dvorište, ali pored toga usko sarađujemo, tako da sam sa zadovoljstvom danas tu i da se mladi naše regije i na ovaj način kroz sportsko nadmetanje susreću, upoznaju i druže”, kaže Sušić.

Tekst preuzet sa www.zasvakodijete.ba