Počeo II Festival ruskog filma u Bratuncu

Festival ruskog filma BratunacProjekcijom filma „Sunčanica“ proslavljenog reditelja Nikite Mihalkova, u Bratuncu je večeras počeo drugi po redu Festival ruskog filma.

Tokom pet festivalskih večeri, publika će, kao i prošle godine, imati priliku da upozna rusku kulturu i istoriju. Filmovi koji će biti prikazani različitog su žanra, a svi ljubitelji ruske kinematografije na Festivalu će uživati.

„Sve kulturne manifestacije u našem gradu znače mnogo. Ja rusku umjetnost volim mnogo, jer su svi mediji preplavljeni američkim filmovima, malo je ruskih filmova na našim prostorima i našim televizijama. I djeca i mi volimo i ruski jezik, i ruski hor, ovo je zaista lijepo“, rekla je Dragana Nikolić.

„Volim ruske filmove, posebno jer je to naš bratski narod, a nemamo priliku da uživamo u njihovoj kulturi kod nas. Moram zaista pohvaliti ovakav jedan festival, doalziću svake večeri, a večeras posebno jer obožavam Nikitu Mihalkova“, izjavio je Mirko Grujić.

Nakon uspjeha prošlogodišnjeg Festivala, ovo je svojevrstan nastavak promocije ruske kulture u Bratuncu.

„Na osnovu uspjeha prošlogodišnjeg festivala, i na zahtjev naših gledalaca, mi smo i ove godine, u saradnji saSuncanica Nikita Mihalkov Ambasadom Rusije u BiH organizovali Festival. Naši ljudi vole Rusiju, Rusi su našem narodu bliski po kulturi i običajima. Što se tiče filmova, odabrali smo one koji su različitih žanrova, novost je što smo ove godine ubacili jedan dječji film“, izjavio je Radovan Petković, direktor Doma kulture Bratunac.

Ovo je ujedno i početak nove sezone u Domu kulture Bratunac, jer će i u ovoj godini biti organizovane različite pozorišne predstave, filmske projekcije, kulturne večeri i drugi festivali.

Druge večeri, 6. februara, takođe sa početkom u 19 sati, biće prikazan film Kima Družinina „28 panfilovaca“, a u srijedu, 7. februara, dječji film „Tri junaka i šamahanska carica“.

Film „Neadekvatni ljudi“ na repertoaru je u četvrtak, 8. februara, a Festival ruskog filma biće zatvoren u petak, kada će pred bratunačkom publikom biti prikazan film „Heroj“, autora Jurija Vasileva.

Ulaz za sve filmove je besplatan.