Ozvaničen završetak adaptacije OŠ „Branko Radičević“

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, ambasador Japana u BiH Hidejuku Sakamoto i načelnik opštine Nedeljko Mlađenović prisustvovali su predaji radova na adaptaciji zgrade Osnovne škole „Branko Radičević“ u Bratuncu.

Japanska vlada je za zamjenu kompletne stolarije u ovoj školi obezbijedila 88.000 KM, a Opština je izdvojila iz budžeta sredstva za plaćanje PDV-a.

„Radi se o važnom projektu jer će sa kvalitetnim prozorima biti mnogo toplije djeci a, pored toga, uštediće se i sredstva za zagrijavanje škole“, rekao je ministar Malešević, izrazivši zahvalnost Vladi Japana koja je, kako je rekao, obezbijedila značajna sredstva za adaptaciju škola u Srpskoj.

On je poručio da će Vlada RS predvidjeti sredstva za izolaciju i novu fasadu, kako bi se učenicima i radnicima stvorili kvalitetni uslovi za boravak i rad u toj školi.

Sakamoto je naveo da je japanska vlada pomogla da se adaptira 200 škola u Srpskoj i najavio nastavak pružanja finansijske podrške za projekte u sektoru obrazovanja.

„Ovaj projekat je uspješno završen. Veoma je važno što učenici neće dočekati zimu u hladnim prostorijama i što će projekat adaptacije doprinijeti energetskoj efikasnosti“, ocijenio je Sakamoto,

Načelnik Mlađenović je izrazio zahvalnost japanskoj vladi, kao i Vladi Srbije koja je obezbijedila 200.000 KM za adaptaciju druge bratunačke osnovne škole „Vuk Karadžić“, gdje su već počeli radovi na zamjeni stolarije i unutrašnjem uređivanju.

„Već smo kandidovali projekte i očekujemo da će Vlada RS i resorna ministarstva, kroz projekte energetske efikasnosti, obezbijediti sredstva da se urade fasade na osnovnim školama, Srednjoškolskom centru i Sportskoj dvorani. Time bismo stvorili bolje uslove za boravak naše djece u školama, kao i rad prosvjetnih radnika“, ocijenio je načelnik.

Izvor: Opština Bratunac