OSCE BiH: U Milićima predstavljen dokument „Smjernice za prevenciju diskriminacije u obrazovnom sistemu“

Misija OSCE u Bosni i Hercegovini danas je u Milićima predstavila dokument „Smjernice za prevenciju diskriminacije u obrazovnom sistemu“. Dokument je izradila radna grupa u kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava obrazovanja iz cijele BiH. Smjernice nisu pravno obavezujući dokument, već sadrže preporuke kako pomoći u zaštiti prava u obrazovanju, poručeno je danas iz Milića.

Smjernice za prevenciju diskriminacije u obrazovnom sistemu sadrže osnovne ocjene, stavove i preporuke iz oblasti obrazovanja u BiH i njima se ukazuje na temeljne probleme koji uzrokuju diskriminaciju u obrazovanju, te daju preporuke za uspješno prevladavanje pojava diskriminacije u ovoj oblasti.

„Ideja je da smjernice budu pomoćno sredstvo školama, dakle, da svaka škola razvije svoje mehanizme i načine na koje će ove smjernice primijeniti. Radi se o jednom živom dokumentu, da tako kažemo, koji svaka škola može da prilagodi sebi i može da na neki način prati način i unapređenje ukupnog okruženja u školi, odnosno poboljšanje rada same škole“, izjavio je Aleksandar Stojkanović, službenik za obrazovanje OSCE-a, kancelarija Srebrenica.

Prezentacija ovog dokumenta danas je organizovana za sekretare škola u regiji, a u narednom periodu planirana je prezentacija na nivou školskih zajednica.

„U mojoj školi dosada nije bilo diskriminacije, ne mogu reći za ostale, sigurno da negdje postoji, ali mislim da se mnogo više priča nego što zaista postoji. Tamo gdje postoji, smjernice su tu – za prepoznavanje diskriminacije, između ostalog, i ovaj seminar služi da se upoznamo sa načinima prepoznavanja diskriminacije“, istakao je Zvezdan Milić, sekretar Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Čelopek.

Smjernice koje dokument obuhvata su: Sistem upisa u obrazovnim ustanovama, uspostava odgovarajućih organa i radnih tijela, usvajanje odgovarajućih nastavnih planova i programa i poštovanje individualnih razlika, omogućavanje komunikacije među članovima obrazovne zajednice i slobode mišljenja i izražavanja u obrazovanju, uspostava standarda u ocjenjivanju učenika te zaštita od nasilja u obrazovnim ustanovama. Svaka od ovih smjernica sadrži i svoje preporuke.