Opšta poljoprivredna zadruga „Drinaplod“: Otkup voća

Bauern Helfen BauernU organizaciji fondacije “Bauern Helfen Bauern” i Opštom poljoprivrednom zadrugom „Drinaplod“ iz Srebrenice, za voćare za područja opština Bratunac i Srebrenica organizovan je jednodnevni seminar „Uzgoj i otkup organskog voća“. Na predavanju je bilo riječi o organskoj poljoprivredi, uzgoju organskog voća, sa akcentom na jabuke, kruške i šljive, kao i o otkupu organskih proizvoda.

„Kroz priču sa ekspertima iz oblasti poljoprivrede, mi smo shvatili da je organsko ono čemu treba da težimo, i da imamo veliki potencijal ovdje. Mi želimo ljudima omogućiti da svoje organske proizvode preko ‘Drinaploda’ direktno plasiraju na tržište. Mi ovdje imamo autohtone sorte šljiva, jabuke, kruške koje su godinama zapostavljene, to je veliki potencijal, samo je problem da motivišemo ljude da krenu sa prikupljanjem jer je to na tržištu dobro primljeno i dobro plaćeno. Dakle, organsko jeste budućnost, zato ćemo mi obezbijediti još ovakvih seminara“, izjavio je Namir Porić, izvršni direktor Fondacije „Bauern Helfen Bauern”.

Milisav Savić iz Bratunca uzgaja malinu i kupinu više od deset godina. Ove  godine je zasadio jedan dulum organske Bauern Helfen Bauernmaline.

„Znači dosta ovaj seminar, zato sam danas odvojio vrijeme da dođem, ostavio sam berače da beru malinu. Tu sam i jer smatram da je organska proizvodnja budućnost i u ekonomskom smislu, jer neće biti toliko prskanja, nećemo davati silne pare na preparate, ali i u zdravstvenom smislu, jer organsko znači zdravije, dosta zdravije“, rekao je Milisav Savić.

Enver Hamzić iz Srebrenice uzgaja šljivu. Za sada ima oko 300 stabala ove voćke, a ove godine očekuje preko 20 tona prinosa.

„Nemamo šljivu gdje plasirati, ovako sirovu možemo, ali je cijena nikakva, za suvu nemamo uslova, tako da se nadam zaista da će ova zadruga proraditi kako treba. Svoje šljive ne pršćem nikako, ja samo sa krečom radim, koprivom, imam svoje koze i šljive tretiram samo njihovim đubrivom“, kazao je Enver Hamzić.

Bauern Helfen Bauern„2300 tona voća je bilo 2016. godine, 2015. je bilo manje, a za prethodnu godinu nemamo još podatke, ali će sigurno biti duplo veći rod. Da li su ljudi uspijevali prodati nekome jedan dio, da li nisu – to je dosad bilo pitanje sreće. Mi ćemo nastojati da što više motivišemo ljude koji imaju zasade, da ih održavaju, da proširuju, jer organsko voće, pogotovo domaće sorte voća, izuzetno su cijenjene i kvalitetne, samo je potrebno to dobro uvezati , dobro organizovati, da bismo imali kvalitet i da bismo imali dovoljnu količinu da bismo izašli na tršite, a OPZ ‘Drinaplod’ Srebrenica će sve ovo nastojati da obezbijedi“, istakao je Mirnes Zahirović, predsjednik skupštine OPZ „Drinaplod“.

Današnjem predavanju prisustvovali su i učenici iz poljoprivrednog odjeljenja SŠC Srebrenica.