„Omladinski program“- Bojana Lukić: „Djeco, slikajte, crtajte, iskoristite vreme da se kreativno izražavate, i najvažnije, nemojte da se krećete u velikim grupama ljudi.“ 

U Omladinskom program UPSMedia razgovarali smo sa Bojanom Lukić, master učiteljicom, o tome kako opšta društvena atmosfera u vezi sa virusom korona djeljuje na naše najmlađe sugrađane, kako ih zaštititi, a kako zabaviti. U nastavku je dio radijskog intervjua.

UPSMedia: Za početak, možete li nam reći nešto o svom zanimanju?

Bojana Lukić: Pre svega hvala vam na pozivu, ja vodim edukativni centar „Beskrajna priča“, ovde u Bratuncu, gde imamo produženi boravak i kreativne radionice za najmlađe, a organizujmo i proslave rođendana.

UPSMedia: Recite nam da li je moguće, u ovim okolnostima, i na koji način, zadržati djecu u domovima, bez dodira, tj. interakcije sa većom grupom ljudi?

Bojana Lukić: Svakako da jeste, to je prvenstveno odgovornost roditelja. Njihovo je da zadrže decu u kućama, na njima je da im organizuju vreme, da im koliko toliko pomognu da to vreme kvalitetno provode.Pratite obrazovni program koji počinje u utorak, i radite šta vam nastavnici kažu, a roditeljima bih savetovala da pomognu deci da to gradivo i savladaju, zato što im je to sada teško usled ove nagle promene, iz učionice u ovu tzv. „Online učionicu“, tako da roditelji bi, svakako, trebalo da pomognu djeci“.

UPSMedia: Kako ste Vi organizovali rad Vašeg centra u datim okolnostima?

Bojana Lukić: Ja mislim da je preventiva najbolji lek. Zbog toga sam u četvrtak čim je doneta odluka o zatvaranju škola, ukinula sve aktivnosti u svojoj radionici, do daljnjeg.

UPSMedia: Pored gore navedenog, šta biste vi kao jedan mlad stručnjak iz ove oblasti, preporučili roditeljima? Kako na jedan kvalitetan, ali prije svega zdrav način da provode ovo vrijeme, u kojem im je kretanje ograničeno?

Bojana Lukić: Što se tiče zdravog načina, najvažnije je da se deca kreću, fizička aktivnost, ali kako je to u ovoj situaciji malo otežano, onda se svako mora snaći u odnosu na to šta mu uslovi dozvoljavaju. Mi imamo sreću da živimo u takvoj sredini da možemo da provodimo vreme napolju, ali je potrebno izbegavati kontakt sa više ljudi, za obostrano dobro.“

UPSMedia: Da li ima mjesta panici I da li su naši najmlađi zaštićeni ukoliko se budu pridržavali datih uputstava o mjerama predostožnosti protiv virusa korona?

Bojana Lukić: Mesta za paniku nema, niti bi je trebalo biti, zato bi roditelji trebali da povedu računa o kontroli informacija koje prolaze kroz njihovu kuću, jer deca sve upijaju i sve čuju, i na osnovu ponašanja roditelja i oni se isto ponašaju.“

UPSMedia: I za kraj, imate li poruku za naše najmlađe slušaoce?

Bojana Lukić: Iskoristite ovo vreme na najbolji mogući način, što znači da treba da učite i da ne propuštate gradivo, i da se potrudite da nadoknadite ono što ste propustili. Slikajte, crtajte, iskoristite vreme da se kreativno izražavate, i kao najvažnije, nemojte da se krećete u velikim grupama ljudi.“

Piše S.V.