Održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula

U Potočarima je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula. Na sastanku je zaključeno da se sve pripreme privode kraju, razmatrano je više prijedloga, a  na sastanku je usvojen i nacrt programa ovogodišnjeg obilježavanja.

„Marš mira 2018“ jedna je od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja 11. jula, a predsjednik pododbora za Marš mira kaže da pripreme teku prema planu.

„Kada su u pitanju sami učesnici Marša mira, ove godine imamo do sada prijavljenih 1200, a očekujemo i ove godine negdje oko 6.000 učesnika, kao i prošle godine“, izjavio je Munir Habibović, predsjednik pododbora za Marš mira.

27. juna planiran je obilazak nove dionice Marša mira, a svi koji žele u obilasku mogu učestvovati.

„Tada ćemo da testiramo trasu, da testiramo vrijeme, na osnovu čega ćemo napraviti raspored ulaska učesnika Marša mira ove godine u Memorijalni centar, s tim što će ove godine učesnici sigurno kasnije doći nego inače“, dodao je Habibović.

Iako još nisu obezbijeđena finansijska sredstva za ovogodišnju komemoraciju, organizatori očekuju da će sav potreban novac biti obezbijeđen kao i proteklih godina, zahvaljujući pomoći državnih, kantonalnih i brojnih opštinskih institucija.

„Ono što je bitno napomenuti jeste da je Organizacioni odbor uputio više od stotinu zahtjeva ambasadama, određenim institucijama, ustanovama koje su do sada finansirale obilježavanje 11. jula. Još uvijek nemamo sve odgovore, ako ne bude svih tih odgovora, možda će neke stvari biti dovedene u pitanje, ali nadamo se da će sve biti u redu, jer do 11. jula ima dovoljno vremena da bi se sve spremilo“, izjavio je Adem Mehmedović, predsjednik Pododbora za informisanje i medijsko predstavljanje.

Do sada je identifikovano 27 žrtava koje će biti ukopane 11. jula. U Komemorativnom centru u Tuzli postoje 52 identifikovane osobe, u pitanju su nekompletna tijela, a iz Organizacionog odbora i danas su apelovali na porodice da daju saglasnost da se ukopaju identifikovane osobe i tako nađu svoj smiraj.