Od večeras počinje ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena u Evropi počeće noćas kada satove treba pomjeriti jedan sat unaprijed. U 2.00 sata, u noći između subote i nedjelje, kazaljke na satovima treba pomjeriti jedan sat unaprijed – na 3.00 sata.

Ljetnje računanje vremena u Evropi trajaće do posljednjeg vikenda u oktobru.

U svijetu, službeno vrijeme se pomera unaprijed u poznu zimu ili rano proljeće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmjena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promjenama.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježeno 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope zbog uštede energije, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati “premješta” na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi, odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Na južnoj hemisferi početak i kraj ljetnjeg vremena je obrnut u odnosu na sjevernu.

Prva zemlja koja je prešla na ljetnje računanje vremena 1916. godine je Njemačka, a od tada su ga prihvatile i mnoge druge zemlje koje računaju da time štede električnu energiju.

Od 192 zemlje, takozvano ljetnje ukazano vrijeme usvojeno je u 110, a ne primjenjuje se u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i širom afričkog kontinenta, gdje ova mera nikad nije stekla širu popularnost.

Ne primjenjuje se ni u Rusiji, koja je 2011. godine odlučila da odustane od ovog principa, sa obrazloženjem da je štetno po zdravlje.