„Očiju tvojih da nije“: Na današnji dan 1922. rođen Vasko Popa

Vasko PopaVasilije Vasko Popa, jedan od naših najpoznatijih pjesnika, rođen je 29. juna 1922. u Grebencu kod Vršca.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Posle toga upisao se na Filozofski fakultet u Beogradu. Studije nastavlja u Bukureštu i Beču. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je zatvoren u njemačkom koncentracionom logoru u Zrenjaninu (tada se Zrenjanin zvao Bečkerek). Nakon završetka rata diplomirao je na romanskoj grupi Filozofskog fakulteta u Beogradu, 1949. godine.

Prve pjesme objavljuje u listovima “Književne novine” i “Borba”. Njegova prva zbirka pjesama „Kora“ (1953) uz „87 pjesama“ Miodraga Pavlovića smatra se početkom poslijeratne moderne poezije. Ta knjiga je pokrenula rasprave književne javnosti i ostavila veliki uticaj na mlađe naraštaje pjesnika. Poslije „Kore“, Popa je objavio sljedeće zbirke pjesama: „Nepočin polje“ (1956), „Sporedno nebo“ (1968), „Uspravna zemlja“ (1972), „Vučja so“ (1975), „Kuća nasred druma“ (1975), „Živo meso“ (1975), „Rez“ (1981) kao i ciklus pjesama „Mala kutija“ (1984), dio buduće zbirke „Gvozdeni sad“ koju nikad nije dovršio.

Pojava Vaska Pope u poslijeratnoj poeziji označava snažan preokret u odnosu na poetsko stvaralaštvo njegovih savremenika. Pjesnički izraz Vaska Pope je naklonjen aforizmu, poslovici, eliptičan je i jezgrovit. Jezik Vaska Pope je sažet i lapidaran. On piše kratke stihove bez rime i interpunkcije, koji su bliski metrici narodne poezije.

Za života je objavio osam knjiga poezije koje su činile krug i nose svoje znamenje:

  • „Kora“ – 1953.
  • „Nepočin polje“ – 1956.
  • „Sporedno nebo“ – 1968.
  • „Uspravna zemlja“ – 1972.
  • „Vučja so“ – 1975.
  • „Kuća nasred druma“ – 1975.
  • „Živo meso“ – 1975.
  • „Rez“ – 1981.

Poslije smrti Vaska Pope u njegovoj zaostavštini pronađena je nedovršena knjiga pjesama „Gvozdeni sad“, zatim nezavršena cjelina „Lepa varoš V“, kao i krug od pet pjesama pod zajedničkim naslovom „Ludi Lala“. Iz zaostavštine potiče još i 19 pjesama, kao i knjiga zapisa o umjetnosti i umjetnicima „Kalem“.

Očiju tvojih da nije, Vasko Popa

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U slepom našem stanu

Smeha tvog da nema
Zidovi ne bi nikad
Iz očiju nestajali

Slavuja tvojih da nije
Vrbe ne bi nikad
Nežne preko praga prešle

Ruku tvojih da nije
Sunce ne bi nikad
U snu našem prenoćilo