21. maj – Svjetski dan kulturne različitosti

Generalna skupština UNESCO-a usvojila je, u novembru mjesecu 2001. godine, Univerzalnu deklaraciju o kulturnoj različitosti, te proglasila 21. maj Svjetskim danom kulturne različitosti za dijalog i razvoj. Cilj je produbljivanje, razumijevanje i promicanje svijesti o važnom odnosu kulture i razvoja. Kulturološka različitost treba biti pokretačka snaga razvoja utemeljenog na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumijevanju i prihvatanju. 

Read more

Obavještenje za studente Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je upitnik namijenjen državljanima Republike Srpske koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama radi ostvarivanja prava na besplatno testiranje na covid-19 u cilju ispunjavanja studentskih obaveza.

Read more

„Kulturni nokaut“: O lokalizmima i dijalektizmima sa Dušanom Pejićem

Vodeći se tekstom o lokalizmima, riječima karakterističnim za neko podneblje, koji smo prošle sedmice objavili na našem web portalu, današnji “Kulturni nokaut” smo posvetili ovoj zanimljivoj temi. Naš gost bio je Dušan Pejić, profesor srpskog jezika iz Srebrenice, koji je našim slušaocima predstavio neke od lokalizama koji se i danas koriste u Bratuncu i Srebrenici.

Read more

„Kulturni nokaut“- O Svjetskom danu slobode medija i poziciji novinara u društvu sa novinarima regije Birač

Tema jučerašnjeg “Kulturnog nokauta” bila je Svjetski dan slobode medija koji se svake godine obilježava 3. maja. Kako bi se pridržali mjera zaštite od korona virusa, emisiju smo realizovali tako što smo našim kolegama, novinarima iz regije Birač, dostavili pitanja na koji su oni dali odgovore i mišljenja.

Read more

Danas je Svjetski dan slobode medija

Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da pruže građanima pouzdane i provjerene informacije.
Sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratije.

Read more

„Dobar dan, regijo“ – Udruženje roditelja i hendikepirane djece i omladine “Leptir” i završnica projekta „Izaberi sport, a ne zavisnost“

Današnju emisiju “Dobar dan, regijo” realizovali smo putem telefonske veze kako bi se pridržali mjera donijetih radi prevencije od pojave korona virusa u našem gradu. Sa našim sagovornicama Marijanom Matić psihologom, Ivanom Jovanović defektologom i Željkom Katanić, predsjednicom Udruženja roditelja i hendikepirane djece i omladine “Leptir” iz Srebrenice smo razgovarali o završnici projekta “Izaberi sport, a ne zavisnost”, koji implementira Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLoad) i UNDP.

Read more

„Kulturni nokaut“ – Violeta Radić: „Svim ljubiteljima knjiga preporučujem da čitaju isključivo ono što vole i da se, ako im je neki naslov ostao u pozitivnom sjećanju, svakako vrate već pročitanom.“

U ovosedmičnoj emisiji “Kulturni nokaut” smo, preko telefonske veze, o veoma zanimljivim temama razgovarali sa Violetom Radić, dugogodišnjom bibliotekarkom Narodne biblioteke Srebrenica. Neke od tih tema su rad Narodne biblioteke u doba vanredne situacije, šta čitati u samoizolaciji i koje su najpoznatije i najbolje ekranizacije poznatih svjetskih romana.

Read more

O Svjetskom danu knjige sa Mladenom Subotićem i Jovanom Rakić

Svjetski dan knjige i autorskih prava peti put zaredom obilježava se u Bosni i Hercegovini, ovoga puta sa temom „Sa knjigom oko svijeta“.  Više nego ikada prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima i proširivanja ličnog horizonta. Tim povodom smo razgovarali sa direktorima Narodnih biblioteka iz Bratunca i Srebrenice, Mladenom Subotićem i Jovanom Rakić.

Read more