Obilježena godišnjica stradanja italijanskih novinara u Mostaru

Komemoracija mOSTARU Mostaru je danas održana komemoracija za trojicu novinara italijanske nacionalne televizije RAI. Mario Lučeti, Dario Danđelo i Alesandro Oto nastradali su 28. januara 1994. godine u Mostaru, dok su snimali film o djeci žrtvama rata.

Kako bi svijetu prenijeli strahote koje doživljavaju djeca tokom rata u BiH, ekipa italijanske televizijske kuće RAI ušla je u Mostar tokom trajanja primirja. Primirja koje nije ispoštovano.

„Njihova želja bila je ispričati priču o patnji ovog društva. Interesovala su ih djeca s obje strane Neretve, sa obje obale. Oni su radili reportažu o njima bez bilo kakve podjele. Nisu željeli ovdje umrijeti, ali su zasigurno htjeli ispričati priču o patnjama ovih ljudi, a posebno djece“, izjavio je Nikola Minasi, ambasador Italije u BiH.

Trojica novinara nastradala su snimajući malog Zlatka, kada je na nekoliko metara od njih pala minobacačka granata. Samo je mali Zlatko preživio. Trojica novinara okružila su ga svojim tijelima.

„Ratno novinarstvo, svjesni smo svi, veoma je opasan posao. I razlog zbog kojeg smo danas ovdje govori u prilog tome. Važno je da se sjećamo i da dokumentujemo istinu o onome što se ovdje desilo i da ne zaboravimo“, rekao je Brus Berton, Mostar komemoracijašef misije OSCE-a u BiH.

„Oni su ovdje došli sa olovkom, papirom, mikrofonima i kamerama da zabilježe i prenesu to nama u Italiji. Njihove poruke nešto su čemu trebamo i dalje težiti. Ono što je bilo potrebno našem društvu jeste pokazati istinu, a sjećanje na naša tri novinara treba uvijek ostati živo“, istakao je Marko Bergonzi, zastupnik Italijanskog parlamenta.

Nakon polaganja cvijeća, prikazani su inserti koje su novinari snimili u Mostaru na dan pogibije, nakon čega je održana otvorena debata na temu važnosti slobode informisanja. Na debati je istaknuto kako su novinari u BiH danas u nezavidnom položaju.

Sjećanje na trojicu uposlenika italijanske nacionalne televizije organizovali su Ambasada Republike Italije u BiH i Misija OSCE-a u BiH. Danas će u Mostaru i aktivisti iz Hrvatske simboličnim bacanjem ruža u rijeku Neretvu odati počast građanima svih nacionalnosti, žrtvama ratnih zločina.