Obilježena godišnjica stradanja civila iz tri bratunačka sela

U Bratuncu je danas služenjem parastosa i prisluživanjem svijeća na gradskom groblju obilježeno 26. godina od stradanja 13 srpskih civila iz sela Ježeštice, Šiljkovići i Zalužje, koje su ubile muslimanske oružane snage iz Srebrenice.

Kod porodica poginulih uspomena na najmilije ne blijedi. Milorad Ranković iz Ježeštice se prisjeća: ,,Bio sam tu u mom rodnom selu kada je bio napad, 8. avgusta u petnaest do dvanaest napali su nas Naser i njegove snage. Veći dio sela su okružili, poubijali su tu dosta stanovništva, što je se moglo izvući, izvuklo se, što nije moglo tako su i izginuli. Ovdje su mi dva ujaka i majka, oni su izginuli na kućnom pragu.“ Milorad dodaje i to da se zna ko je počinilac i da ne postoji pravda.

Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunca ističu da je sramno što nadležne pravosudne institucije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu donijele presudu za zločine počinjene na ovaj dan. ,,Rok za procesuiranje ovog predmeta je bio po državnoj strategiji kraj 2015. godine, znači trebala se donijeti tužilačka odluka, prošlo je od tada tri godine, a mi imamo činjenicu da taj predmet još uvijek stoji u ladicama pravosuđa. Porodice su ogorčene i sa pravom se pitaju da li ce ikada istina o stradanju Srba na ovim prostorima ugledati svjetlost dana.“- rekla je predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Okupljeni na groblju smatraju da pravda nikada neće biti zadovoljena. Na području Bratunca je stradalo oko 3. 500 Srba za koje još uvijek niko nije odgovarao.

Autor: Maja Davidović