Obilježen Dan mentalnog zdravlja u Srebrenici

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u Srebrenici već duži period organizuje brojne aktivnosti za korisnike, koji se okupljaju i druže u centru uz stručni nadzor i pomoć. Danas su zaposlenici ovog centra nizom stručnih predavanja obilježili 10. oktobar, Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Mentalno zdravlje mladih u svijetu koji se mijenja“. Oni koji su prisustvovali prezentacijama u Srebrenici, mogli su čuti mnogo zanimljivih i poučnih detalja kada je u pitanju suočavanje mladih sa problemima koje im donose nove tehnologije, odnosno društvene mreže.

„Glavni problem je što o ovim temama malo šta možete pročitati, odnosno dosta se piše, ali sve je to neki površni sadržaj jer se tehnologija toliko brzo mijenja da je praktično nemoguće da se sa stanovništva zdravstvene struke ozbiljno taj problem sagleda“, rekao je za UPSMedia Predrag Petrović, okupacioni terapeut.

U Centru za mentalno zdravlje u Srebrenici evidentan je porast broja mladih koji se javljaju sa problemima, međutim, iz ovog centra poručuju da je veliki problem neuključenost roditelja u rješavanje problema djece.

„Nismo toliko moćni ukoliko nemamo podršku roditelja. Ovdje vlada velika stigma kada je riječ o mentalnom zdravlju djece, da se to izloži, i da se na tome radi. I onda imamo problem. Ovo danas je dobro, jedan način prevencije, jer je svaki javni nastup poziv da se smanji ta stigma i da nešto radimo jer je evidentno da i mladi, kao i svi drugi imaju probleme, koji ne moraju biti toliki ukoliko mi na vrijeme pomognemo i pokažemo da to nije toliko strašno“, kazala je Biljana Sušić, psiholog.

Prezentacije su održane u prisustvu prosvjetnih, socijalnih i drugih radnika, koji su svakodnevno profesionalno angažovani na pružanju pomoći različitim kategorijama stanovništva, posebno mladim ljudima.