Novogodišnji „Kulturni nokaut“ sa Sonjom Stajić

Današnja gošća u emisiji „Kulturni nokaut“ bila je naša sugrađanka Sonja Stajić, koja se od djetinjstva bavi slikarstvom i crtanjem. U razgovoru sa njom saznali smo da se, osim crtanja, interesuje za fotografisanje, ali i za dizajniranje odjevnih predmeta.

„Osnovnu školu sam završila u Bratuncu, a srednju u Srebrenici. Iako sam po profesiji pravnik, uvjek me je interesovala umjetnost na svim poljima. Nastavnica likovne kulture zainteresovala me je za slikarstvo, a naredni korak je bilo učlanjenje u likovnu sekciju. Kroz svoje školovanje uvjek sam nalazila vrijeme za ove hobije, a danas se aktivno bavim ctanjem grafitnom olovkom, odnosno sjenčenjem. Crtam sve što me inspiriše u određenom momentu, to može biti sasvim beznačajna stvar ili detalj. Što se tiče fotografija, volim da fotografišem stare, napuštene kuće, razlupana stakla. Sve me to podsjeća na prošlost, neizbrisivi trag života koji je nekada postojao.“, ističe naša sagovornica.

Sonja Stajić se u posljednje vrijeme bavi i karikaturom. Na datum kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu  za književnost, Sonja je nacrtala karikaturu našeg književnika što je naišlo na pozitivne kritike i sjajne reakcije. Svi je podržavaju u tome, pa se i mi nadamo da ćemo uskoro dobiti karikature nas i naših poznanika.

„Trenutno pohađam radionicu za infografiku i pravljenje radijskog sadržaja, koju organizuje Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, i mislim da će mi rad u ovim radionicama mnogo koristiti u budućnosti. Jedna od prvih radionica bila je kreiranje plakata, dok je druga, kombinacija vizuelnog i audio sadržaja itekako zanimljiva. Takođe, radujem se radionici fotografisanja, jer već imam iskustva i mislim da će mi stečeno znanje koristiti ako se odlučim na neki sledeći korak, tj ako poželim profesionalno da se bavim ovom umjetnošću.“, ističe naša gošća. Gospođici Stajić želimo mnogo sreće u budućem stvaranju, a mladim Bratunčanima savjetujemo da slijede njen primjer, da ojačaju samopouzdanje i ko zna, možda se u budućnosti budu bavili nečim za šta se i nisu školovali, a ima veze sa nekim vidom umjetnosti.

Piše: A.A.