Novinari: Ništa od ocjene ustavnosti

Ustavni sud Republike Srpske odbio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru RS.

Inicijativu su prije godinu dana podnijeli Udruženje BH novinari i “Transparency International” BiH, saopšteno je iz ove dvije organizacije.

Podnosioci inicijative predložili su tada Ustavnom sudu RS da donese rješenje kojim pokreće postupak za ocjenu ustavnosti spornih odredbi članova 7, 8. i 22. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske i donese odluku da osporeni članovi nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, s obzirom na to da predstavljaju direktno kršenje prava na slobodu misli i opredjeljenja, uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja i mirnog okupljanja i udruživanja.

Klub novinara Banjaluka i “Transparency International” BiH smatraju da je, bez obzira na odluku Ustavnog suda, Zakon neophodno unaprijediti i preciznije definisati pojedine odredbe, jer sadašnja rješenja ostavljaju previše prostora za tumačenje i eventualne zloupotrebe koje bi mogle dovesti do ograničavanja sloboda izražavanja i okupljanja pojedincima ili organizacijama.

Podsjećaju da je iz istih razloga nekoliko organizacija pokrenulo kampanje kojima je cilj, između ostalog, izmjena Zakona o javnom redu i miru RS.

„Nadamo se da će zakonodavci prepoznati potrebu za izmjenama tog zakona kako bi izbjegli mogućnost proizvoljnog tumačenja i primjene, što za posljedicu može imati kršenje ljudskih prava“, saopštili su.