NASA-in tim završio jednogodišnju probnu misiju, uskoro odlazak na Mars

Tim od šest osoba okončao je misiju na Havajima gdje su jednu godinu živjeli u uslovima kao na Marsu.Od 29. augusta 2015. godine ova grupa je živjela u kupoli bez svježeg vazduha, hrane i privatnosti. Eksperti ističu da bi se ljudska misija na Crvenoj planeti mogla dogoditi za dvije do tri godine.

Ova NASA-ina studija najduža je od ruske misije koja je trajala 520 dana. Nakon što su preživjeli godinu dana u izolacija, članovi tima su kazali da su uvjereni kako će misija na Marsu biti uspješna.

„Moje lične impresije su da je misija na Marsu u skoroj budućnosti realna. Mislim da se tehnološke i fizičke prepreke mogu prevazići“, rekao je Cyprien Verseux, član tima iz Francuske.

Komandirka Carmel Johnston istakla je kako je nedostatak privatnosti u protekloj godinu bio veoma težak.

„To vam je kao da imate cimere koji su uvijek tu i nikada im ne možete pobjeći tako da sam sigurna da neki ljudi mogu zamisliti kako je kada ne možete pobjeći od nikoga“, kazala je.

Tim se sastojao od francuskog astrobiologa, njemačkog fizičara i četiri Amerikanca – pilot, arhitekta, novinar i geolog.

Živjeli su s ograničenim resursima, nosili svemirska odijela kada su izlazili van i radili su na tome da izbjegnu lične konflikte. Svako od njih je imao krevet za spavanje i sto u svojoj sobi. Od namirnica su dobijali sir u prahu i tunu u konzervi.

Misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici obično traju šest mjeseci.

izvor:

klix.ba