Mreža za ruralni razvoj unapređuje saradnju sa novinarima

Radionica MRRBiHU protekla dva dana, u sarajevskom hotelu „Hills“ održana je radionica „Unapređenje saradnje između medija i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini“, koju je organizovala Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a na kojoj su učestvovali i predstavnici UPSMedia.

Tokom radionice novinari su upoznati sa funkcionisanjem i radom civilnog društva, a bilo je riječi i o načinima unapređenja saradnje između medija i organizacija koje predstavljaju civilno društvo.

„Mreža za ruralni razvoj, u narednom periodu, mora što više da se posveti prisustvu u medijima, da bi se skrenula pažnja na aktivnosti kojima se Mreža bavi, ali i na probleme sa kojima se BiH suočava kada su u pitanju ruralna područja. Mi planiramo da intenziviramo rad Mreže i članica Mreže, a danas smo, u direktnom kontaktu sa novinarima, i mi naučili kako da što bolje javnosti prezentujemo naš rad“, izjavio je Duško Cvjetinović, predsjednik Mreže za ruralni razvoj.

Duško Cvjetinović„Teme o kojima smo danas razgovarali su nedovoljno zastupljene u javnosti, a i sama javnost nije dovoljno edukovana. Rekao bih da čak i ljudi koji tretiraju probleme ruralnog razvoja kao da nisu svjesni važnosti prisustva u medijima, ne znaju kako doći do medija. Veoma je bitno da jedni drugima pomažemo u ovom procesu, jer bi razvoj poljoprivrede u BiH trebao biti jedan od prioriteta, kao i u svim državama Evropske unije. U situaciji smo da sve manje domaćih proizvoda viđamo na policama trgovima i mislim da to dovoljno govori o važnosti današnjih tema“, kaže i Aleksandar Trifunović, urednik „Buke“.

Mreža za ruralni razvoj u BiH osnovana je 2014. godine, a njeni primarni ciljevi su unapređenje uslova za razvoj ruralnih područja BiH, doprinos poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima BiH, te podsticanje razvoja ruralne ekonomije.