MIR JE KAD JE ČOVJEK SLOBODAN

Šta je to mir, kako ga sačuvati? Neka su od pitanja koja su postavljena učesnicima okruglog stola „Gradimo mir- Oaza mira“, koji se realizuje u okviru projekta PRO- Budućnost. „Mir“, je jedna mala riječ koja ima univerzalno značenje- opšte dobro. Bosna i Hercegovina je država u kojoj je prijeko potrebno govoriti rečenicama koje će sadržati riječ mir što češće, upravo da bi se sačuvao mir do koga je bilo teško doći nakon godina ratovanja na ovim prostorima.

Kaže se da kada želiš da čuješ najiskreniji odgovor, pitaj dijete, ono će ti reći šta zaista misli. Tako je i osmogodišnji Vuk Kovačević iz Novog Goražda rekao da je za njega mir kada je čovjek slobodan i kada nema problema u životu, što je, kada malo bolje razmislimo, jedna od najbitnijih odlika mira, šta nam u životu treba više od slobode i spokoja, koji nestaje kada nestane i mira.

Sa svojim mladim sugrađaninom slažu se i ostali Goraždani. Dodaju da je neophodno da se od Vukovih vršnjaka krene sa edukacijom i govorima o očuvanju mira, jer su mladi nosioci društva. Činjenica je da su stariji imali priliku da uvide mane u društvu i da prevaziđu ružna vremena, ali mladi su tu da uče na njihovim primjerima i da ne dozvole da se ponovo ljudi dijele prema vjeri i imenima, nego da se dijele prema svojim ljudskim osobinama.

„Takva je sredina, ima različitih nacionalnosti i ova tema nam je jako bitna. Ovakve radionice pomažu da se podigne svijest. Često se desi da zaboravimo dosta toga kroz šta smo prošli i kako treba postupiti u određenoj situaciji. Nažalost, kod nas još uvijek postoje distance među ljudima, ali ovakve radionice nam omogućavaju da razmišljamo na pravi način, jer zaista je bitno samo kakav je ko čovjek“, stav je mlade Dejane Jagodić koja, kako kaže želi da prenese svom društvu pouke koje je izvukla prateći radionicu „Gradimo mir“.

„Oaza mira je jedino buduće vrijeme koje svi zajedno moramo da stvaramo. Taj projekat treba da zaživi, jer svaki svjestan čovjek želi normalnu komunikaciju, normalno druženje“, mišljenje je Ivice Jagodića, demobilisanog borca, koji kaže da prošlost treba ostaviti iza nas i ona nije nikome donijela ništa dobro.

Tri različite generacije imaju isto mišljenje o miru, oni koji su preživjeli nemire, oni koji su slušali o nemirima u vremenu velikih promjena i početka mira i oni koji žive u vrijeme kada se o nemirima počinje govoriti kao o ružnoj prošlosti, koju trebamo što prije zaboraviti, i svi su istog mišljenja, bez mira nećemo moći „preskočiti jaz“ koji nas razdvaja od komšija, sugrađana, sunarodnika, koji svog Boga nazivaju drukčije nego mi.

Potrebno je nači lijek za naš mentalitet da bi mir zavladao na Balkanu, potrebno je i da se žene uključe u najviše strukture vlasti jer one imaju više senzibiliteta za tolerantan dijalog, mir se treba zasnivati na ekonomiji, kulturi i sportu, potrebno je djecu vaspitavati da poštuju svoje, ali i drugo i drugačije, te da svi moramo stvarati ravnopravnost i uvažavati se, zaključci su doneseni na okruglom stolu „Gradimo mir“, jer za sreću je dovoljno malo, pa samo i lijepa riječ prijatelja. Izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem, što je jedna od odlika pravih prijatelja. Projekat PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), je nastao s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih i religijskih grupa u BiH, a radionicu „Gradimo mir“ implementira Udruženje žena „Priroda“ iz Bratunca.

alt

tekst je objavljen uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autori teksta su odgovorni za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili

Vlade Sjedinjenih Američkih Država.