Milići: Osveštano spomen-obilježje u Buljevićima

U selu Buljevići, u Milićima, danas je osveštano spomen-obilježje, u znak sjećanja na 15 stradalih u ratu, od čega troje civila. Na izgradnji spomen-obilježja radili su članovi porodica poginulih, mještani Buljevića i saborci, u saradnji sa lokalnom zajednicom i Boračkom organizacijom.

Branka Slijepčević u ratu je izgubila sina.

„Sada imam gdje doći, da pogledam svog sina jedinca, da popričam s njim. Da je on živ, ja bih sada bila zdrava, ne bih oboljela kao što jesam, ali nemam ga. Ali, hvala Bogu, imam snajku, unuke, praunuke, zahvalna sam što i to imam“, rekla je Branka Slijepčević, čiji je sin Dragan u vrijeme ubistva imao 34 godine.

„Drago nam je što je nakon 23 godine nešto uspjelo da se uradi, kako bismo sve sačuvali od zaborava. Zahvaljujem se svim ljudima koji su radili“,  rekla je Rada Slijepčević, supruga ubijenog.

Radovi na izgradnji spomen obilježja trajali su dva mjeseca, jer su mještani, članovi porodica i saborci radili volonterski, kada imaju vremena.

„Ovo je jedno malo selo, a dalo je 15 žrtava, iz jedne kuće je četvoro poginulo, u pitanju je porodica Slijepčević, gdje su poginula tri brata i otac im Jerko. Majka je na kraju i ona, 1995. godine umrla, i ona u toku rata. Ovo je trebalo i ranije da uradimo, ali nikada nije kasno. Neka spomen-obilježje služi da nikad ne zaboravimo“, rekao je Dragutin Đuričić, predsjednik Boračke organizacije Milići.

„Oni su branili svoje selo, svoja imanja, branili su i RS, ugradili su temelje RS, jer se ona stvarala u svim selima. Ima još obilježja koje treba uraditi, ovo je samo početak. Mi ćemo ubuduće svake godine ovdje obilježavati prvi vikend početkom septembra, kako bismo izrazili zahvalnost onima koje su dali svoje živote za naše bolje danas. Oni su u ratu dali svoje živote, a mi sada treba da jačamo ekonomski našu zemlju, kako bismo očuvali zavjet koji su nam dali – da opstane RS“, istakao je Momir Lazarević, načelnik opštine Milići.

Parastosom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća i ubuduće će prvog vikenda u septembru biti obilježavan pomen na stradale ovog sela.