Omladinski program – Gost: Milica Vasović: „Treba raditi vrijedno i predano, trud se kad-tad isplati“ (1.10.2018)

Omladinski program na talasima 103,5 MHz donosi intervjue sa mladim ljudima iz Srebrenice i Bratunca. Našim sagovornicima postavićemo nekoliko pitanja – o tome kako vide budućnost u BiH, zašto mladi odlaze iz naše zemlje, te šta bi politika trebala obezbijediti u našoj zemlji za normalan život.

Povodom obilježavanja Dana opštine Bratunac, najuspješnijim studentima uručena su priznanja, kao i novčane nagrade. Jedna od najuspješnijih je Milica Vasović iz Bratunca, studentkinja šeste godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, sa prosjekom 9,51.

Ovo priznanje za Milicu predstavlja zadovoljstvo, kao i pokazatelj da još uvijek postoje oni koji podržavaju mlade i uspješne ljude, bez obzira na profesiju. Uprkos tome, buduća doktorica podržava odlazak iz naše zemlje, ukoliko se negdje drugo ciljevi ostvaruju na jednostavniji način.

,,Budući da sam svakodnevno okružena ljudima sličnim sebi , pa i boljim, sa prosekom 10,00 i nizom postignutih uspeha i nagrada, a da je njihov status nakon studija doveden u pitanje tokom dužeg vremenskog perioda, jasno je da je sistem vrednosti poremećen. Posebno kada govorim o medicinskoj struci, jer raditi humano u nehumanim uslovima jako je teško. Dakle, u ovakvim uslovima možemo opstati ukoliko radimo protiv sebe, a mnogo je bitnije raditi na sebi“, rekla je Milica Vasović za UPS Media.

Miličin plan jeste da ostane u našoj zemlji, kako bi se sama uvjerila u cjelokupnu situaciju. Smatra da ne traži previše, pa ukoliko ni to malo ne bi bilo zadovoljeno, onda bi svoj život i usavršavanje u struci započela van naše zemlje.

,,Sistem treba mladima da obezbijedi stabilnost, sigurnost i mogućnost daljeg napredovanja i usavršavanja, a u obrazovnom sistemu promenila bih dosta toga, ali u tome bih mogla unedogled. Bilo je jako teško pronaći motivaciju, a živeti i učiti u ovakvim okolnostima, ali na kraju shvatiš da je najbitnije zatvoriti oči na sve što se odvija oko nas, a što bi moglo da nam stane na put do cilja i za to vreme raditi vredno i predano, jednom se trud mora isplatiti. ‘Put od hiljadu milja počinje jednim korakom’, kao što kažu“, rekla je Milica.