Mediji u BiH sve manje slobodni

BiH se nalazi u padu kada je riječ o slobodi medija, koji su najviše izloženi političkim i ekonomskim pritiscima, istaknuto je danas u Banjaluci na debati „Medijske slobode u BiH u 2016. godini“.

Osim što su izloženi političkim pritiscima i borbi za opstanak, predsjednik Udruženja „BH novinari“ Milkica Milojević kaže da na medije vrše pritisak i vlasnici medija, koji su nakon političara najveći kršitelji novinarskih sloboda.

Ona je navela da slaba plaćenost, loši uslovi rada, obrazovanja i napredovanja, te razne vrste pritisaka značajno utiču na kvalitet novinarskog rada, ali da to ne treba biti opravdanje.

„Moramo da se borimo za kvalitet i u datim okolnostima pružimo š

to je moguće više na korist građana BiH“, poručila je Milojevićeva.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić smatra da nema slobode medija u zemlji gdje najviši funkcioneri otvoreno vrijeđaju ili prijete novinarima.

On je pohvalio to što građani smatraju da novinari dobro rade svoj posao i što najviše vjeruju medijima, a najmanje političarima, koje više od 70 odsto građana optužuju da vrše najveći pritisak i krše prava medija.

Predstavnik Fondacije „Fridrih Ebert“ Tanja Topić kaže da istraživanja pokazuju da je BiH dostigla granicu zemalja koje se svrstavaju u djelimično slobodne, kada je riječ o medijskim slobodama.

Ona je ukazala da novinari nemaju prostora da se specijalizuju za pojedine oblasti niti redakcije imaju mogućnosti da usavršavaju novinare, te je prisutan veliki deficit u pogledu specijalizovanih novinara, kao i da se novinari nalaze u lošoj situaciji zbog niskih primanja.

Debatu, povodom Međunarodnog dana slobode medija, organizovali su Udruženje „BH novinari“ – Klub novinara Banjaluka i Fondacija „Fridrih Ebert“.

Tekst preuzet sa mondo.ba