Ljetni kamp prijateljstva u Srebrenici okupio više od stotinu djece

U Potočarima je danas u prostorijama Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine Leptir Srebrenica organizovan jednodnevni ljetni kamp prijateljstva za djecu iz Bratunca, Srebrenice i Milića. Na kampu je učestvovalo oko stotinu djece koja su se upoznala i zbližila kroz igru i pjesmu ali i imali priliku da nauče mnogo novih stvari.

Dječiji smjeh i pjesma je ono što se danas moglo čuti u Potočarima. Podjeljeni u nekoliko grupa djeca su se odlično zabavljala uz neke nove igre koje su mnogima od njih do sada bile nepoznate.

„Igramo se i plešemo. Super je što ima i nove djece koja su došla iz sela i upoznali smo se i sa njima“, sa osmjehom na licu je rekao Selim Mujanović iz Bratunca.

Voljeli bi da imaju više ovakvih okupljanja i da se više druže, kažu mnogi od ovih mališana.

„Mogu da se organizuju ovakvi kampovi češće. Mogu se organizovati i na Guberu, gore je baš lijepo, i ovdje u Leptiru je super. Samo da ih bude još i biće super“, dječije iskreno govori Violeta Kolunija iz Srebrenice.

A dok se djeca zabavljaju i roditelji imaju priliku da se druže i razgovaraju. Mnogi od njih su prešli veliki put da bi svoje mališane doveli ali ne žale.

„Mi živimo u selu koje je udaljeno 30 kilometara od Srebrenice. Moje troje djece su nažalost jedina djeca u selu Raušići kod Srebrenice, a najbliži vršnjaci su im u drugom selu udaljenom 3 kilometra. Ovo je idealna prilika da se druže i upoznaju sa drugom djecom i nije mi uopšte bilo teško da ih dovedem danas ovdje“, rekao je Muhamed Ibrahimović, čije troje djece je učestvovalo u današnjem kampu.

Organizator ovog kampa prijateljstva je Luteranska crkva iz Sjedinjenih Američkih Država i Udruženje Leptir iz Srebrenice.

„U današnjim aktivnosti učestvuje veliki broj volontera, različitih generacija, iz Sjedinjenih Američkih Država. Ovi kampovi se organizuju širom BiH a cilj je da djeci uljepšamo bar jedan dan. Kamp se sastoji iz više aktivnosti kao što su sportske radionice, muzičke, crtanje a uvjek pripremimo i jednu malu pozorišnu predstavu. Poruka koja se želi poslati ovim aktivnostima je poruka mira, ljubavi i prijateljstva“, rekla je Azra Saje, koordinator na projektu „Ljetni kamp prijateljstva“.

Ovaj kamp se tradicionalno održava svake godine krajen juna i svaki put okupi djecu iz više gradova naše regije.

„Zahvalni smo našim prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država koji organizuju ovaj kamp. Sve ovo mnogo znači djeci i vidi se da su srećni. Žao nam je jedino jer ove godine nisu sa nama djeca iz Vlasenice i Šekovića ali se nadamo da će se već sledeće godine družiti sa svojim drugarima na ovom kampu“, rekla je Ivana Srdanović iz Udruženja „Leptir“.

U organizaciji današnjeg ljetnog kampa učestvovalo je 16 volontera iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Naša ideja je da djeca kroz igru uče neke nove stvari, razvijaju timski duh i neke nove vještine. Ja ovdje dolazim već sedam godina i upoznala sam mnogo djece sa ovih prostora. Nama je mnogo bitno da djeca sa posebnim potrebama imaju iste mogućnosti i svi treba da radimo na tome. Treba da se svi potrudimo malo više i obezbjedimo ovoj djeci poklone a ti pokloni mogu biti i jedan osmjeh ili zagrljaj, neka pjesma. Bitno je da ova djeca znaju da nisu sama i da im mi želimo mnogo toga dati“, rekla je Sindi Henri iz Nju Dzerzija.