„Ljepota i (na)zdravlje“ – Gosti: Aleksandar Vasić i Gordana Mlađenović

U današnjoj emisiji „Ljepota i (na)zdravlje“ ugostili smo direktora Doma zdravlja Bratunac, doktora Aleksandra Vasića i medicinsku sestru Gordanu Mlađenović. Povod njihovog gostovanja u današnjoj radio-emisiji je učešće Doma zdravlja Bratunac na Festivalu zdravlja i zdravog načina života koji je održan 13. i 14. septembra u Bijeljini. Takođe, tim medicinskog osoblja Doma zdravlja učestvovao je na Medicinijadi na  Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta, u Republici Srbiji, krajem avgusta ove godine.

„Kao što znate, Dom zdravlja Bratunac je ovog mjeseca učestvovao na Festivalu zdravlja i zdravog načina života u Bijeljini. Ovo je prvi put da smo učestvovali na festivalu ovog tipa i prezadovoljni smo. Na festivalu su održana predavanja na teme: hipertenzije, bezbolnog porođaja, hijalurona, faktora rizika, a održana su predavanja i na temu hrono ishrane, tj nutricionizma. Centralna tema ovogodišnjeg Festivala zdravlja , koji se održava treći put, posvećena je uticaju sporta i fizičke aktivnosti po zdravlje. Na Festivalu je ove godine učestvovalo oko 40 izlagača među kojima su bili Institut za kardiovaskularne bolesti iz Vojvodine, tj Sremske Kamenice, ZU „Kuća zdravlja“ iz Bijeljine, Kompanija „Hemofarm“, te bolnice, domovi zdravlja i ordinacije iz Republike Srpske.“, ističe doktor Vasić.

Osoblje Doma zdravlja Bratunac je učešćem na ovom festivalu obnovilo kontakte sa doktorima i specijalistima iz domova zdravlja širom regije, a posebno su se pohvalili sklapanjem prijateljstva sa medicinskim osobljem iz Sremske Kamenice sa kojima će u budućnosti ostvariti i saradnju.

„Medicinska sestra sam 25 godina i ovo je prvi put da sam prisustvovala ovakvoj vrsti organizacije. Stvarno sam prezadovoljna. Svaki tim iz pojedinih domova zdravlja je imao svoja zaduženja, tako i mi. Pružali smo usluge mjerenja šećera u krvi, mjerili smo i pritisak, dok su ostale kolege radili neke druge aktivnosti poput raznih ultrazvuka i drugih usluga. Ovo je idealan način da se razmjene iskustva, dok se preko predavanja može mnogo naučiti ili dopuniti već stečeno znanje. Nadam se da ćemo i sljedeće godine biti gosti našim kolegama iz Bijeljine.“, rekla nam je Gordana Mlađenović, medicinska sestra.

Krajem avgusta mjeseca, ove godine, Dom zdravlja Bratunac je učestvovao i na Medicinijadi na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta u Srbiji. Medicinijada je obuhvatila razne aktivnosti poput turnira u: odbojci, fudbalu, košarci i tenisu. Po riječima naših gostiju, nisu osvojili nijedno mjesto, ali važan je sportski duh i važno je učestvovati.

Dom zdravlja Bratunac je bio jedan od organizatora Akcije dobrovoljnog davanja krvi koja je održana 25. septembra, uz glavnog inicijatora ove akcije Opštinske organizacije Crvenog krsta Bratunac i u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Zvornik i OSCE-om. Naši gosti su nam i danas potvrdili da se na ovoj akciji prijavio veliki broj građana, ukupno 65, dok je konačan broj sakupljenih doza bio 46.

Doktor Aleksandar Vasić u narednom periodu najavljuje i usluge spirometra i aparata za snimanje zuba, kao i usluge mamografa kojim će se olakšati pomoć pacijentkinjama sa teritorije opština Bratunac i Srebrenica.

Piše: A.A.