„Ljepota i (na)zdravlje – Gost: Nikola Trifunović

Današnji gost radio-emisije „Ljepota i (na)zdravlje“ bio je viši fizioterapeut Nikola Trifunović. Sa gospodinom Trifunovićem smo razgovarali o pacijentima koji najčešće posjećuju Dom zdravlja u Srebrenici, koje su najčešće bolesti njihovih korisnika i koja je prevencija značajna da bi se uticalo na razna stanja zbog kojih građani Bratunca i Srebrenice posjećuju Centar za bazičnu rehabilitaciju gdje ovaj fizioterapeut pruža svoje usluge.

„Centar za bazičnu rehabilitaciju koja djeluje u sklopu Doma zdravlja u Srebrenici, nudi fizikalnu i kineziterapiju. Fizikalna terapija je vid medicine tj terapije koja liječi fizičkim agensima, toplotom i hladnoćom, odnosno elektroterapijom, fototerapijom, termoterapijom. Svi ovi vidovi fizikalne terapije imaju za cilj uklanjanje bola, zarastanje, obnavljanje tkiva. Kinezis  na latinskom znači pokret, pa tako ova vrsta terapije označava terapiju pokretom, pokretom terapeuta koji tako pomaže pacijentu kojem je usljed neke povrede pokret ograničen i bolan. Obično se prvo radi fizikalna terapija, pa bi se tkivo pripremilo, a onda kineziterapija i eventualno masaža.“, ističe gospodin Trifunović.

Veoma je bitno da svi koji imaju neke tegobe preventivno posjete Domove zdravlja čiji su korisnici i na taj način prave prvi korak u uklanjanju problema. Naš gost objašnjava kako to svi mogu uraditi.

„Naš Centar pokriva dvije opštine, Bratunac i Srebrenicu. Saradnja se vrši preko Zdravstvenog fonda i Domova zdravlja iz ove dvije opštine, odnosno pacijent dobija uputnicu od svog porodičnog ljekara i plaća minimalnu participaciju za usluge koje mi pružamo. Na godišnjem nivou, pacijenti naš Centar mogu posjetiti jednom do dvaput, u zavisnosti od stanja. Tri fizioterapeuta rade u ovoj medicinskoj ustanovi i mi pokušavamo svima da izađemo u susret i da što kvalitetnije obavljamo vrstu posla kojom se bavimo.“, za UPSMedija radio naglašava naš gost.

Od našeg današnjeg gosta smo saznali da je za djecu veoma bitna jutarnja gimnastika jer se sve više mladih osoba susreće sa skoliozom. To stanje i bolest je najčešće uslovljeno slabijom aktivnošću i čestim nepravilnim sjedećim položajem, najčešće za kompjuterom. Takođe, građani srednjih godina najčešće boluju od diskusa hernije, dok starijima problem prave reumatska oboljenja. Za sve ove tipove stanja postoje određene terapije u Centru za bazičnu rehabilitaciju u Srebrenici. Ponovno pokretanje Banje Guber itekako bi izvršilo značajan napredak u saniranju ovih i sličnih bolesti, ali bi pomoglo našim opštinama u ekonomskom i turističkom razvoju.

Piše: A.A.