„Ljepota i (na)zdravlje“ – Gost: Branko Trijić

U današnjoj emisiji „Ljepota i (na)zdravlje“ imali smo zanimljivog gosta, fizioterapeuta Branka Trijića. Gospodin Trijić jedan je od rijetkih koji je imao priliku da odmah nakon završetka škole počne da se bavi svojom profesijom. Radio je u Banji Dvorovi, a prije nekoliko sedmica stigao je iz Austrije gdje se takođe posvetio ovoj medicinskoj grani.

„Bratunac je specifičan zbog svoje klime i vlažnosti vazduha, i u većini slučajevi njegovi građani usljed tih faktora i oboljevaju, mislim naravno na degenerativne bolesti. Reuma, razna oštećenja nerava kao što su diskus hernija i išijas sve češće pogađaju i mlađe osobe. Ono što ja preporučujem je što više kretanja i vježbi, a ako se situacija pogorša svakako treba posjetiti ljekara koji će prepisati određenu terapiju koju će sprovesti fizijatar ili fizioterapeut.“, ističe naš gost.

U našem razgovoru smo se dotakli i Banje Guber, odnosno značaja za našu regiju koji bi ponovno pokretanje banje mogao da donese. Rad Banje Guber bi svakako izmjenio nekoliko suštinskih pitanja. Turistički potencijali bi se poboljšali, medicinska usluga podigla bi se na viši nivo i rješio bi se problem odlaska mnogih iz naše dvije opštine.

„Na svijetu banje ovakvog tipa postoje samo kod nas i u Italiji. Opšte je poznato da je Srebrenica u odnosu na Bratunac specifičnija po klimi, odnosno vazduh je pročišćeniji i bez mnogo vlažnosti. U tom smislu, pokretanje banje značio bi tretman kvalitetnim vazduhom i uslugama koje banja nudi. Stvarno je šteta što nam mladi i mnoge porodice odlaze iz zemlje, a rješavanjem rada banje bi se to moglo izmjeniti i mnogim Srebreničanima i Bratunčanima obezbjediti siguran izvor prihoda.“, za UPSMedia radio rekao je gospodin Trijić.

Piše: A.A.