„Kulturni nokaut“ – Violeta Radić: „Svim ljubiteljima knjiga preporučujem da čitaju isključivo ono što vole i da se, ako im je neki naslov ostao u pozitivnom sjećanju, svakako vrate već pročitanom.“

U ovosedmičnoj emisiji “Kulturni nokaut” smo, preko telefonske veze, o veoma zanimljivim temama razgovarali sa Violetom Radić, dugogodišnjom bibliotekarkom Narodne biblioteke Srebrenica. Neke od tih tema su rad Narodne biblioteke u doba vanredne situacije, šta čitati u samoizolaciji i koje su najpoznatije i najbolje ekranizacije poznatih svjetskih romana.

“Naša biblioteka je na svojoj facebook stranici pokrenula svojevrsni čitalački izazov. Naime, svi naši korisnici koji žele mogu da bilježe pročitane knjige i na taj način učestvuju u čitalačkom izazovu koji traje do mjeseca januara 2021. godine. Na osnovu predatih dnevnika mi ćemo izabrati najbolje autore. S obzirom na trenutnu situaciju, sve vaše slušaoce i čitaoce pozivam da prvo pročitaju knjige koje se nalaze na njihovim policama i da u dnevnik čitanja zabilježe prvo ime autora, zatim naslov knjige, glavnog junaka, broj pročitanih strana, kao i datum početka i datum kada su završili sa čitanjem knjige. Sve svoje dnevnike mogu predate do 15. januara 2021. godine. Usljediće odabir čitalaca koji su pročitali najveći broj knjiga, najstarijeg i najmlađeg čitaoca, kao i čitaoca koji je pročitao najveći broj stranica.  Svi navedeni dobiće simbolične nagrade i zahvalnice.”, ističe naša gošća.

Gospođica Radić svim ljubiteljima knjiga preporučuje da čitaju isključivo ono što vole i da se, ako im je neki naslov ostao u pozitivnom sjećanju, svakako vrate već pročitanom.

“Čitajte sve što vas interesuje u datom momentu, istoriografiju, romane, poeziju, biografska djela, sve ono što vas ispunjava. Izdvojiću neke naslove koji su popularni u bibliotekama širom svijeta, iako je mnogo lakše preporučiti knjigu osobi koju lično poznajemo i čiji nam je čitalački ukus već poznat. Iz tog razloga navešću više različitih žanrova u književnosti: Fredrik Bakman i njegov roman “Čovjek po imenu Uve” nalazi se na listi svjetskih bestselera i mogu vam reći da je meni lično prijao njegov stil pisanja i teme koje obrađuje. “Moja baka vam se izvinjava”, “Brit je Mari je bila tu” i “Put do kuće svakog jutra sve je duži” su Bakmanove knjige koje takođe možete naći u našoj biblioteci. Irska književnica Lusinda Rajli se kod nas predstavila svojim naslovima “Djevojčica na litici”, “Kuća orhideja”, kao i serijal “Sedam sestara”, koji toplo preporučujem, a neke od naslova iz ovog serijala takođe možete iznajmiti kod nas.”, preporučije gospođica Radić.

Trejsi Ševalije i “Djevojka sa bisernom minđušom” je jedan od romana koji je popularan kod srebreničkih čitalaca, pored naslova koji svakako prednjače u odnosu na modernije naslove, a koji su vezani za imena Dostojevskog, Tolstoja, Andrića, Selimovića, pa čak i Tolkina i ostalih.

Iz veoma zanimljivog razgovora sa našom gošćom izdvajamo i sljedeće preporuke:

“Kao što znate mnoge knjige su ekranizovane i postoje oni koji za pojedine filmove kažu da su bolji od originala. Ja ne spadam u tu grupu ljudi ali svakako želim da skrenem pažnju na neke ekranizacije koje su meni ostale u sjećanju. “Ime ruže” Umberta Eka sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi preporučila bih svima, kao i “Orkanske visove” sa Ralf Fajnsom, iako je ovaj roman “obrađen” i kao serija. Ko voli epsku i naučnu fantastiku preporučila bih serijal “Igra prestola”, ali i poznate ekranizacije Tolkinovih romana “Gospodara prstenova”, “Hobita” i ostale. “

Gospođica Radić napominje da Narodna biblioteka u Srebrenici radi skraćeno, do 12 časova, i raduje se skorijoj budućnosti kada će se sve vratiti u normalno funkcionisanje i kada će biblioteka i dalje uveseljavati Stebreničane svojim raznovrsnim aktivnostima.

Piše: A.A.