„Kulturni nokaut“ – Svečana akademija u Vlasenici povodom obilježavanja Dana Republike

Rođendan Republike Srpske, 28. po redu, svečano je proslavljen u Vlasenici kojoj je ove godine Republički pedagoški zavod Republike Srpske povjerio zadatak da bude domaćin Svečane akademije u čast 9. januara – Dana Republike.

„Vlaseničani su odlično odgovorili na povjereni zadatak i ova manifestacija, koja je po svojoj važnosti druga, poslije centralne koja se odvija u Banjoj Luci, protekla je u svečanoj atmosferi i uz prigodan program. Republički pedagoški zavod je povodom Dana Republike raspisao literarni i likovni konkurs, za osnovne i srednje škole na teritoriji naše Republike, i, kao i svake godine, odziv naših đaka je bio odličan, pa smo dobili oko 2500 likovnih i 500 literarnih radova. Komisije su imale težak zadatak da odaberu po tri najbolja rada, a njihovim autorima su na ovoj svečanosti uručene nagrade. Sa ovog mjesta ćemo još jednom poručiti da je naša Republika nastala 9. januara i da ćemo njen rođendan uvijek ponosno slaviti“, kazao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, iskoristivši priliku da pohvali vlaseničke prosvjetare za organizaciju, ali i da se načelniku opštine Miroslavu Kraljeviću zahvali za gostoprimstvo.
Prvi čovjek Vlasenice nije krio ponos što se jedna od najznačajnijih manifestacija kojom se proslavlja Dan Republike odvija u Vlasenici.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što je naš grad domaćin događaja vezanog za jedan od najvažnijih datuma za srpski narod. Republika Srpska je najvrednije što imamo, Republika Srpska je naš život. Republika Srpska je garant postojanja i opstanka Srba na ovom prostoru, sa ove strane Drine, i sa Republičkim pedagoškim zavodom i Vladom Republike Srpske slavimo njen 28. rođendan. Imamo šta da slavimo i to ćemo raditi i ubuduće. Tim kome je povjeren ovaj zadatak je ozbiljno shvatio svoje obaveze i napravio veličanstvenu manifestaciju, kako i priliči našoj Republici Srpskoj, po kojoj ćemo biti prepoznatljivi, a već znamo da Vlasenica umije dobro da organizuje važne događaje“, istakao je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.
Na svečano uređenoj bini u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ zablistali su vlasenički đaci, predškolci, osnovci i srednjoškolci, koji su, uz pomoć svojih vaspitača, nastavnika i profesora pripremili prigodan kulturno-umjetnički program u čast svoje otadžbine.

Gosti iz cijele Srpske nisu štedjeli dlanove, ali ni pohvale, i sigurno je da će rođendan Republike koji je proslavljen u Vlasenici dugo biti pominjan.

Izvor: infoportalVlasenica24/T.Golijanin