„Kulturni nokaut“ – Šta je zajedničko Gnjidi, Pacovu, Jarcu, Krmku i Kurjaku? Baš ništa – osim što su poznatiji po nadimku nego po vlastitom imenu

Nadimci se obično dodjeljuju po milju i dragosti nekoj osobi, ali nerijetko i po animozitetu. Naš narod je maštovit, pa se drugo ime dobije po fizičkoj ili karakternoj osobini, izvedenicama iz imena i prezimena, po nasljedstvu, od oca ili djede. Učestalo je i da neko dobije nadimak po geografskom porijeklu.

Teško je utvrditi kada je izmišljen prvi nadimak. U našoj istoriji mnogi vladari su ih imali. Iz loze Nemanjića, najpoznatiji je car Dušan, koga je narod zbog ratnih uspjeha prozvao Silni.

(fotografija preuzeta sa kv.danas.com)

Njegov sin Uroš među podanicima je dobio pogrdni naziv Nejaki, po kome ga i pamtimo više od šest vijekova. Kako etnolozi objašnjavaju, ako ste dobili nadimak u manjoj lokalnoj zajednici teško da ćete bez njega ostati, pogotovo ako on opisuje vašu karakternu osobinu. Ima onih koji sami sebi udjele neki nadimak u nadi da će biti dominantniji u odnosu na njihovo ime.Veliki broj Srba na nadgrobnim spomenicima pored svog imena ukleše i svoj nadimak, obično iz razloga što taj nadimak za života ponosno nose.Prema riječima geografa, nadimci se prenose od starina, sa koljena na koljeno, a pojedinci imaju i više nadimaka. Oni su nematerijalno blago, nastalo karakterišući narod i njegov način života. Stručnjaci kažu da urbanizacijom i nadimci polako izumiru.

Bratunac i Srebrenica su oduvijek bile varošice i manji gradovi, tako da su uvijek dobro stajale na ljestvici zanimljivih nadimaka. Ovosedmičnu  emisiju “Kulturni nokaut” posvjetili smo upravo ovoj zanimljivoj temi, neobičnim nadimcima sa područja regije Birač, al i nadimcima poznatih javnih ličnosti. Nadimci se mogu svrstati u bezbroj kategorija, a mi ćemo izdvojiti samo neke od njih: tu su nadimci dobijeni karakternim osobinama, oni koji nagovještavaju određen društveni stalež, kao izvedenice iz imena ili prezimena, zatim oni koji naglašavaju potpunu suprotnost određenoj ličnosti. Česti su i nadimci koji ističu nečiji kvalitet i sposobnost, kao i oni koji se daju osobi ako ona podsjeća na nekog veoma poznatog glumca ili sportistu. Ovako možemo u nedogled. Vrijeme je da se prisjetimo nekih nadimaka iz našeg kraja, ali i nekih ljudi koji su svoje nadimke ponosno nosili. Tako imamo: Barbiku, Pilota, Ticu, Brenu, Kapetana, Partizanku, Slatkog, Žaka, Švabu, Kijameta, Mandibulu, Bradu, Guzu, Flašu, Burgiju, Gurtnu, Žapca, Čajnu, Zlobu, Ćatu, Dječaka, Bajlagu, Buraza, Punđu, Solu, Ponosnog, Jarca, Pajdu, Malagu, Bjelova, Ljubičicu, Olivu, Kurjaka, Krmka, Gnjidu, Pacova, Štiklu, Koku, Skočka, Grofa, Kodžaka i mnoge, mnoge druge. Za kraj ćemo se podsjetiti i nadimaka poznatih fudbalera i košarkaša čija imena nose i mnoga djeca kako bi se istakao njihov talenat za određeni sport. Tako među fudbalerima imamo: Zeca, Vješticu, Majmuna, Buvu, Vašku, Baštovana, Traktora, Ludaka, ali i Saleta Nacionaleta, Poštara, Mambu, Hondoa, Letećeg Holanđanina među košarkašima.

Sve ovo nam govori da, dok je svijeta i vijeka, biće i nadimaka. U ljudskoj je prirodi da drugima daje drugačija imena kako bi dotičnog izdvojio iz mase i dodao mu još koju manu ili vrlinu ili, jednostavno, načinio ime od milosti ili da bi mu skratio već predugo ime.

Piše: A.A.