„Kulturni nokaut“ – O stripu sa Predragom Milićem

Najjednostavnije rečeno, strip je priča predstavljena nizom slika praćenim dijalogom i objašnjenjima. Danas postoji i strip samo u slikama, dakle bez dijaloga, što čitaocu ostavlja mogućnost novih shvatanja o temi koju strip obrađuje. Strip je već u dvadesetom veku priznat kao „deveta umjetnost“ i preko tog priznanja na svjetskom nivou, uvodi sve više umjetnika i zainteresovanih za ovu vrstu umjetnosti. Postoji više vrsta stripa: naučnofantastični, fantastični, superherojski, vestern, horor, pustolovni, komični, erotski i kriminalistički strip. Zanimljiva činjenica je da Amerikanci najviše favorizuju superherojski strip, pa otuda i toliko filmova u američkoj filmskoj produkciji koja se bavi superherojima i njihovim „običnim“ životima. O stripu na svjetskom nivou i kod nas smo juče, u radio-emisiji „Kulturni nokaut“ razgovarali sa Predragom Milićem, ljubiteljem strip umjetnosti i čovjekom koji je prošle godine, u saradnji sa nekoliko lokalnih institucija, organizovao Prvi strip salon u Bratuncu.

„Izuzetno mi je drago da još uvijek ima ljudi koji se interesuju za strip, jer u novije vrijeme i razvojem informacionih tehnologija splasnulo je interesovanje za ovaj vid umjetnosti. Strip je svoj procvat, naročito na prostorima Jugoslavije doživio 70-ih godina prošlog vijeka, tačnije 1968. godine. Izdavačka kuća „Dnevnik“ iz Novog Sada je te godine počela sa izdavanjem edicije „Zlatna serija“ koja je u to vrijeme objavljivala epizode čuvenih junaka iz izdavačke kuće „Boneli“: Komadanta Marka, Zagora, Teksa Vilera, Kapetana Mikija,Velikog Bleka i drugih. Generacije naših roditelja odrasli su uz te likove i nekima je to bila osnovna vrsta razonode. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, imajući u vidu nagli razvoj tehnologija, dolazi do „mračnog perioda“ za strip. U BiH ne postoji ozbiljniji strip izdavač osim Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“ iz Banja Luke iz čijeg izdavaštva najčešće izlaze stripovi domaćih autora. Od ostalih izdavača, moj favorit je „Libellus“ iz Zagreba koji proizvodi najbolja kolekcionarska izdanja. Što se tiče strip salona u republici Srpskoj, oni su zasnovani na druženjima sa strip umjetnicima i radionica koje vode poznata imena naše strip scene.“, ističe naš sagovornik.

Strip saloni u Republici Srpskoj u posljednih nekoliko godina održavaju se u Banjoj Luci i Mostaru, a odnedavno je ova manifestacija praksa i u Doboju. Bratunčani se mogu pohvaliti činjenicom da je od prošle godine strip prisutan i u kulturnom životu naše opštine.

„Stripovi su se, u periodu kada je ova umjetnost doživjela procvat, štampali u enormnim količinama. Najčešće su to bili stripovi sa temama iz američke istorije, tipa vestern stripovi ili stripovi sa superherojima. Takođe, zaboravio sam napomenuti izdavačku kuću „Vijesnik“ iz Zagreba koja je štampala Alan Forda. Alan Ford je bio, i dalje je, veoma popularan na našim prostorima i njega je radila grupa autora poznata pod pseudonimom Magnus and Bunker. Na našim prostorima stripove je štampala i „Politika“ i tu su čitaoci mogli upoznati Dikana, heroja slovenske mitologije. Istoimeni strip izlazi u „Politikinom zabavniku“ od 1970. godine pa sve do danas, i to nam je pravi pokazatelj da i dalje postoji mnogo ljubitelja stripa na našim prostorima.“, ističe naš gost.

Stripu možemo posvetiti još mnogo emisija, jer naš gost nije imao priliku da prenese sve informacije vezane za ovu umjetnost. Za kraj, od našeg gosta smo uspjeli dobiti informaciju da će se u Bratuncu ipak održati 2. Salon stripa u prostorijama Narodne biblioteke u Bratuncu. Datum još uvijek nije poznat, jer sve zavisi kada će gostujući strip umjetnici biti u mogućnosti da posjete naš grad.

Piše: A.A.