„Kulturni nokaut“ – Gosti: Nega Stjepanović, Milorad Đoković i Jasmina Ivanković

U današnjoj radio-emisiji „Kulturni nokaut“ ugostili smo direktoricu Narodne biblioteke i muzejske zbirke grada Zvornika, Negu Stjepanović, direktoricu Narodne biblioteke „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca Jasminku Ivanković i prof.dr Milorada Đokovića. Povod njihovog gostovanja na UPSMedia radiju je promocija knjige „Prepiska Kočićeva“, gospodina Jovana N. Ivanovića koja je ove godine posthumno izdata od strane Narodne biblioteke iz Zvornika.

„Jovan N. Ivanović bio je magistar filoloških nauka, pjesnik, esejista i bibliograf. Niko do njega nije ovoliko pisao o Kočiću, te se smatra jednim od retkih koji je u svojim djelima izneo neke nove tvrdnje o ovom piscu, posebno vezane za biografski dio koji se smatra zloupotrebom i netačnim činjenicama o životu ovog našeg pisca. Naša biblioteka došla je do deset pisama, odnosno prepiske između Kočića i njegove supruge Milke koja nikada prije nisu nigdje objavljena. Djelo se može čitati kao zasebna cjelina ili se može koristiti kao istraživački rad o književnom opusu Petra Kočića. Takođe, ovaj projekat predstavljanja Kočićevih djela kroz djela profesora Ivanovića i Đokovića, smišljen je u cilju decentralizacije kulture u manjim mjestima poput naših.“, istakla je gospođa Stjepanović.

Svi prisutni na promociji ove dvije knjige imali su priliku da pogledaju izložbu fotografija i tekstova koje je pripremio gospodin Đoković, a koji su objavljeni u Politikinom feljtonu povodom stogodišnjice od smrti Petra Kočića.

„Imao sam priliku da budem u društvu profesora Jovanovića i da od njega čujem mnoge informacije vezane za rad i stvaralaštvo našeg pisca o kojem danas govorimo, a koje nisu bile dostupne do današnjih dana. Petar Kočić kao simbol Mlade Bosne u našoj literaturi itekako je kroz svoj život i djelanje pokazivao borbu protiv austrougarske vlasti. Tu borbu vodio je i David Štrbac koji je sve do danas ostao borac za prava srpskog naroda, borac protiv robovlasništva. Mislim, da današnji mladi naraštaji već kroz nekoliko Kočićevih pripovjedaka mogu uočiti kakva je veličina ovaj autor bio i koliku snagu imaju njegovi likovi.“, kaže profesor Đoković.

Gospođa Jasmina Ivanković, direktorica Narodne biblioteke „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca ističe vrijednost knjiga koje su danas predstavljene Bratunčanima:

„Kao što je već i rečeno, obe knjige itekako dopunjavaju Kočićev književni opus. Jedna kroz biografske spise i pisma, a koja se može čitati kao najlepši ljubavni roman, a druga kao dopuna piščevoj biografiji kroz manje poznate činjenice. Veliko mi je zadovoljstvo, što smo danas u Bratuncu i Srebrenici i što smo deo projekta Decentralizacije kulture u manjim mestima u Republici Srpskoj. Pobratimske biblioteke iz Zvornika i Lazarevca su kroz saradnju sa profesorom Đokovićem uspele da na zanimljiv način posetiocima približe rad oba pisca.“

Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.