„Kulturni nokaut“ – Gosti: Članovi Ljubovijskog dramskog pozorišta

Gosti današnje emisije „Kulturni nokaut“ bili su članovi Ljubovijskog dramskog pozorišta, odnosno Dragojlo Trijić upravnik pozorišta, Zaga Bojičić koordinator za mlađe grupe i Aleksandar Nikolić, član pozorišta koji je aktivan i u pisanju poezije i proze.

Ljubovijsko dramsko pozorište postoji već dugi niz godina, iako je kao udruženje građana osnovano prije tri godine. Na samom početku u ovom pozorištu bila su aktivna samo tri člana, dok se danas mogu pohvaliti sa oko 15 članova koji aktivno glume u skoro svakoj postavci. Teme kojima se ova grupa entuzijasta bave su univerzalne, ali i popularne u svim vremenskim okvirima, pa su tako izveli niz Nušićevih komada, ali i „Bubu u uhu“ Žorža Fejdoa, maestra vodvilja. Posljednji projekat svakako je „Urnebesna tragedija“ Dušana Kovačevića.

„Premijera „Urnebesne tragedije“ zakazana je za petak, 7. februara, u 19 časova u Domu kulture u Ljuboviji. Mi smo pokušali da ovu „crnu“ komediju obradimo u našem maniru, dodavajući tako neke segmente svojstvene našoj pozorišnoj grupi. U ovu tragikomediju smo pokušali uneti više smeha, odnosno pokušali smo da u ovom komadu preovladava smeh i komedija, jer nam je dosta tragedije i sličnih rodova.“, istakao je gospodin Dragojlo Trijić.

Gospođa Zaga Bojičić vodi mlade glumce, ona je koordinator za mlađe grupe Ljubovijskog dramskog pozorišta. Nastavnica je srpskog jezika i svakako je u njenoj prirodi da prepozna mlade i talentovane ljude koji žele da se oprobaju u recitaciji, glumi, literarnom i muzičkom stvaranju.

„Izuzetna mi je čast što vodim ove mlade ljude iz više razloga. Prvi razlog je što su se oni sami prijavili u našu pozorišnu grupu iskazivajući zainteresovanost za umetnost. Drugi razlog je što sve zajedno smišljamo i tako učetvujemo u svim elementima pri stvaranju jednog dramskog dela, odnosno u njegovoj postavci. Radim sa dve grupe, u mlađoj su osnovci i njih ima 6, a u starijoj su gimnazijalci i ima ih 14.“, za UPSMedia radio je rekla Zaga Bojičić.

„U predstavi igram doktora, koji je u prvom delu predstave nešto kao glas razuma. Taj glas razuma se brzo gubi, kao što se izgubio i kod ostalih likova iz ove predstave. Iako smo gledali da u našoj postavci preovlada smeh, u Kovačevićevom delu komad je prožet crnim kontekstom kakav je na žalost i odnos institucija prema svima koji žele da stvaraju umetnost. Ovu komparaciju spominjem iz razloga što kod naših stavaralaca ništa nije slučajno. Stvarajući univerzalne teme naši pisci daju pečat kojim će biti aktuelni i smeli u svim vremenima, pa tako i Dušan Kovačević čiji smo komad postavili i na naše daske.“, ističe Aleksandar Nikolić.

Piše: A.A.