„Kulturni nokaut“ – Gost: Savo Vukadinović

Danas smo za sve ljubitelje emisije „Kulturni nokaut“ pripremili posebno izdanje u kom smo ugostili profesora likovne umjetnosti, gospodina Savu Vukadinovića. Sa njim smo razgovarali o njegovim ranim interesovanjima za ovu umjetnost, pedagoškim počecima, ali i o onome šta svojim sugrađanima planira prirediti u bliskoj budućnosti.

„Već u ranom djetinjstvu, u rodnim Beranama, pokazivao sam sklonost ka umjetnosti. Od svog oca, koji je bio učitelj, naslijedio sam slikarski dar tako da je moja budućnost već bila poznata. Od svojih uzora iz osnovne škole izdvojio bih svog nastavnika Mišu, koga su kasnije zamijenili profesori iz Prve Gimnazije u Beranama. Po završetku Akademije umetnosti u Beogradu put me nanio u Fakoviće, gdje sam 1964. godine započeo svoj pedagoški rad.

Posebno bih istakao te godine kada su radovi mladih talenata krasili stranice listova poput „Modre laste“, „Malih novina“, Vesele sveske“ i drugih. Vremena su se promijenila i toga više nema, iako su i literarni i slikarski talenti prisutni svuda. Evo, u našem Bratuncu imamo nekoliko mladih ljudi koji se bave slikarstvom, i iako po zvanju nisu akademski slikari, njihov rad je neosporan.“, ističe naš gost.

Profesor Vukadinović posebno ističe rad mladog Aleksandra Tomića koji se u Bratuncu već dokazao kao izvanredan slikar neobične tehnike i još prepoznatljivijeg stila. Nada se da će Bratunac uskoro imati galeriju u kojoj će svako ko se ističe u ovoj umjetnosti donirati i pokloniti nešto od svojih umjetničkih dijela i tako obogatiti gradsku kolekciju.

„Iskreno se nadam da će se pokrenuti likovna kolonija koja će okupiti umjetnike i iz ostalih gradova. Na takav način bi promovisali ne samo naš grad, već i okolinu i pokazali da umjetnost nije na pragu egzistencije.“, za UPSMedia radio je rekao profesor Vukadinović.

Savo Vukadinović je već nekoliko godina u penziji. Nakon završetka građanskog rata predavao je u OŠ „Vuk Karadžić“ i SŠC u Bratuncu, kao i u SŠC u Srebrenici. Intenzivno se interesuje za muzejske kolekcije mjesta gdje živi, a od kako je u penziji ima više vremena  za slikanje. Po njegovim riječima, u skorije vrijeme možemo očekivati još jednu izložbu koju planira postaviti sa mlađim bratunačkim kolegama i to će se, ako sve bude teklo po planu, ostvariti već u maju za „Đurđevdanske dane“.

Piše: A.A.