„Kulturni nokaut“ – „Brankova gusarijada“ i Pozorištance „Puž“

Bratunac je protekle sedmice, u sklopu IV Duhovnih večeri i Dana porodice, posjetilo Pozorištance „Puž“ iz Beograda. Ovaj poznati teatar za djecu izveo je predstavu „Brankova gusarijada“ koja je na repertoaru Pozorišta „Puž“ još od 2015. godine. Radnju ove zanimljive jednočinke čini dolazak gusara na pusto ostrvo, u ovom slučaju ostrvo je Bratunac, na kojem žele da zakopaju blago. Gusarka-kapetanica Mica je odlučna da svoj plan sprovede u djelo, dok su Branko (Kockica) i njegovi gusarski saputnici protiv te odluke. Sve što oni žele jeste da se vrate, tj  da se upišu u školu i da nauče da čitaju, pišu i računaju. Takođe, uz interakciju sa publikom i na njihovu sugestiju, gusari žele da kupe bicikl i da istim idu u školu. Kapetanica Mica na kraju pristaje da gusari krenu u školu ako obećaju da će biti dobri đaci. Slijedi proslava ove odluke, kako na bini tako i u publici.

Sva izvođenja Pozorišta „Puž“ naišla su na pozitivne kritike i na još pozitivniju interakciju sa publikom. To možda i ne bi bio slučaj da ovo pozorište ne postoji od davne 1977. godine. U svakom slučaju, svi koji rade sa djecom ili rade „za“ djecu u sebi moraju imati taj talenat prilagođavanja ličnosti za određen dječiji uzrast. Glumci su posebno skloni tom prilagođavanju i podražavanju likova i situacija iz prirode i svoje okoline. Da nemaju taj talenat, vjerovatno i ne bi bili glumci.

Pozorište „Puž“ je prije dvije godine obilježilo veliki jubilej kada je napunilo 40 godina postojanja. Nemoguće je procjeniti doprinos ovog pozorišta za ovih 40, sada već 42 godine, ali je moguće pomenuti glumce i umjetničkog direktora koji su doprinjeli slavi i uspjehu ovog teatra. Pošto je tema današnjeg „Kulturnog nokauta“ „Brankova gusarijada“, krenućemo sa glumačkom postavkom koja već godinama nastupa u ovoj jednočinki. Počećemo sa Brankom Milićevićem, Brankom „Kockicom“ najslavnijim glumačkim imenom u svetu predstavljačke umjetnosti za djecu.

Pored svojih glumačkih sposobnosti, Branko je i pozorišni režiser, a glumio je i u nizu filmova sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Jedan od najpoznatijih Brankovih radova je „Kocka, kocka, kockica“  iz 1978. godine, programa za djecu koji se snimao i emitovao na Televiziji Beograd od 1974. do 1993., pa zatim ponovo od 2005. godine. Sve generacije koje su gledale Brankove emisije „naučili“ su kako se lijepo ponašati i kako biti dobar prijatelj. Ukupno je snimljeno više od 250 epizoda. Milićevićeva supruga, Slobodanka Caca Aleksić, do kraja svog života je radila kao umjetnički direktor ovog dječijeg teatra i njeno ime će ostati kao simbol posvećenosti svom poslu u pozorišnoj umjetnosti.

Osim Branka (Prvog oficira), u „Gusarijadi“ nastupaju i: Nenad Ćirić (Gusar Aca) – Brankov glavni pomagač u gusarskoj pobuni, Aleksandar Vujanović (Gusar Vudža)– brodski kormilar, Predrag Filipović (Gusar Pedža)– navigator, zadužen za pozicije broda ali nikad ne zna gdje je, Mladen Miljanović (Gusar Mladža) – brodski kuvar koji najviše voli da otvara konzerve i Zlata Numanagić (Tetka Mica) – glavna na brodu i svi gusari je se boje. U nastavku pročitajte šta je glumica Zlata Numanagić rekla za UPSMedia radio:

„Divno je što ste napravili Dan porodice i što ste ovu manifestaciju prosto organizovali. Koliko vidim porodice se polako osipaju i nemaju značaj kao što su nekad imale. Vremena se menjaju, ali mogu da kažem da je Pozorištance „Puž“ jedno od mesta koje neguje, pored toga što daje izuzetne predstave za decu, i porodične vrednosti. Naše pozorište, osim predstava, organizuje i rođendane, a nakon predstave koje darujemo deca se mogu  poslužiti i družiti sa glumcima. U narednom periodu naše pozorište obeležiće nekoliko značajnih datuma u vidu premijera, igraćemo „Aleksu u zemlji čuda“ 10. novembra, kao repliku na „Alisu u zemlji čuda“ i redovan repertoar našeg pozorišta.

Želim da pohvalim organizatore ove manifestacije, ali i decu koja su stvarno bila divna i koja su nama uvek inspiracija za naredne poduhvate.“

Branko Kockica je najavio radosne vijesti za sve Bratunčane, i mlađe i starije, a tiče se buduće saradnje Pozorišta „Puž“ i Doma kulture u Bratuncu:

„Mislim da bi trebalo da ovo gostovanje Pozorišta „Puž“ u Bratuncu, sudeći po reakciji publike, preraste u gostovanje jedanput dnevno, a pošto ne može jedanput dnevno, najbolje je da organizujemo gostovanja jednom u godini. Mi smo se tako i dogovorili sa organizatorima ove manifestacije i nadam se da će se to i ostvariti, da u narednih 10 godina u Bratunac dođemo 10 puta.“

Dolazak ovih poznatih imena teatarske umjetnosti ne bi bio moguć bez posredovanja doktorice Nade Vasić, rodom Bratunčanke. Od doktorice Vasić nismo uspjeli dogovoriti intervju jer je otputovala u inostranstvo. Obecavamo da će se intervju realizovati u skorijem vremenskom periodu, a do tada se podsjetite intervjua UPSMedia radija sa dr Nadom Vasić iz 2017. godine koji možete naći na Youtube-u.

Kao poštovaoci Brankovog glumačkog umijeća i ekipa UPSMedia tv-a i radija je prisustvovala „Gusarijadi“ koja je za sve Bratunčane održana u Domu kulture 25. septembra. Sa sigurnošću možemo reći da je odziv građana i djece bio veliki i da je je premašio sva očekivanja. Za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti još jednom potvrđujemo da će nam Pozorištance „Puž“ opet gostovati, a do tada svi Bratunčani mogu uživati u jesenjem i proljetnjem  repertoaru Doma kulture Bratunac.

Piše: A.A.