Koalicija „Pod lupom“: Cilj fer i korektni opšti izbori

U sklopu aktivnosti praćenja opštih izbora 2018. godine, Koalicija „Pod lupom“ organizovala je u Srebrenici uličnu akciju, sa ciljem promovisanja kampanje nestranačkog nadgledanja opštih izbora 2018. godine.

Do sada su članovi Koalicije posmatrali opšte izbore 2014. godine, lokalne izbore 2016. godine, prijevremene lokalne
izbore u osam opština, prve izbore u novoformiranoj opštini Stanari, ponovljene izbore u opštini Stolac i postupak opoziva načelnika opštine Lukavac. Na svim navedenim izborima angažovano je više od 5.500 posmatrača/ica izbornog dana.

Od 1. maja 2018. godine sa radom su počeli regionalni uredi Koalicije „Pod lupom“ u Banjoj Luci, Bijeljini, Livnu, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu i Tuzli, čime je počeo proces dugoročnog posmatranja izbornog perioda uoči oktobarskih izbora. U predizbornom periodu, počevši od 15. jula 2018. godine, 63 dugoročna posmatrača Koalicije angažovana su u pomenutih sedam regionalnih ureda i u svih 143 grada i opštine u BiH.

„Na izborni dan biće raspoređeno 4.000 građanskih, nestranačkih posmatračica i posmatrača na najmanje 3.700 biračkih mjesta, u 143 lokalne izborne komisije, u mobilne timove i Pozivni centar. U Bratuncu i Srebrenici ćemo pokriti preko 40 biračkih mjesta, izuzimajući mobilni tim i posmatrače koje ćemo imati u izbornim komisijama i imaćemo posmatrača koji će posmatrati predizborni proces. Cilj ove ulične akcije bio je da imamo što veći broj posmatrača izbornog dana, a cilj je i da promovišemo fer i korektno ponašanje na izborima“, izjavila je za UPSMedia dugogodišnja posmatračica Koalicije „Pod lupom“ Željana Pjevalica.

Pored ovoga, Koalicija će raditi monitoring medija i pratiti medijsko izvještavanje o izborima. Nakon izbornog dana, Koalicija će izdati finalni izvještaj o posmatranju Opštih izbora 2018. godine sa jasno definisanim preporukama za unapređenje izbornog procesa.