Kinder čokoladice kancerogene?

Testiranje njemačkog udruženja za zaštitu potrošača „Fudvoč“ pokazalo je da „kinder“ čokolade sadrže opasnu materiju koja „možda izaziva rak“.

Pored Kindera, „pozitivna“ su bila i još dva brenda dječijih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: „kinder rigl“, Lindtove „fioreto nugat mins“ i Rubezahlove „sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže „moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, saopštio je Fudvoč.

“Proizvođači su krivi. Umjesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a djeca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder” čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Njemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja.

izvor:

mondo.ba