Kad porastem biću novinar

press-freedomDanas je svjetski dan slobode štampe i s pravom se pitamo kakva je situacija u našoj zemlji kada su u pitanju medijske slobode. Naviknuti da se naše društvo, po pravilu, nalazi na začeljima svih listi koje služe kao pokazatelji stanja u društvu, inistinktivno ćemo pomisliti da smo u lošoj poziciji i kada su u pitanju medijske slobode. Ipak, začuđujuće, stanje i nije tako alarmantno, posebno kada se uporedimo sa zemljama u okruženju, pa smo bolje plasirani i od Hrvatske i od Srbije.

BiH se nalazi na 65. mjestu najnovije liste medijskih sloboda, koju tradicionalno objavljuje organizacija „Reporteri bez granica“. Na listi na kojoj se nalazi 180 država  najbolje plasirana je Norveška koja održava visoke standarde kada je riječ o medijskim slobodama, a na posljednjem mjestu se nalazi Sjeverna Koreja. Od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije, najbolje pozicionirana je, očekivano, Slovenija na 37. mjestu, slijede BiH i Srbija koje zauzimaju 65. i 66. mjesto, zatim Hrvatska na 74. mjestu, 82. Kosovo, 106. Crna Gora, 111. Makedonija. U odnosu na listu iz 2016. godine, BiH je napredovala za tri mjesta.

U svijetu još uvijek situacija nije bilistava kada su u pitanju medijske slobode. U proteklih 15 godina 1236 novinara je ubijeno, a po broju ubijenih prednjače zemlje Južne i  Centralne Amerike.

Pošto je trenutno sezona upisa na fakultete i veliki broj svršenih srednjoškolaca se odlučuje na koji način će nastaviti školovanje, nakon svega pročitanog, ideja izbora novinarske profesije za životni poziv se treba uzeti bar u razmatranje. Pored svih opasnosti koje novinarski poziv nosi sa sobom, u ovom poslu postoji pregršt lijepih i interesantnih situacija, poznanstava, druženja i mnogo prilika za vlastiti napredak.

 

D.K.